Autoilija! Huomioi nämä seikat haastavissa talviolosuhteissa – "Kasvattaa heti onnettomuuden riskiä melkoisesti"

Näin ajat sähköautolla taloudellisesti 10:25
KATSO MYÖS: Näin sähköautolla ajetaan mahdollisimman taloudellisesti.

Muutamilla seikoilla voit tehdä haastavissa talviolosuhteissa autoilemisesta turvallisempaa.

Talvi tuo tullessaan Suomeen haastavia ajo-olosuhteita, kuten esimerkiksi pimeyttä, liukkautta ja pyryä. Autoklinikan vinkeillä teet ajostasi turvallisempaa.

1. Auton huolellinen puhdistus ajovaloja unohtamatta.

Talvella raaputetaan jäät ikkunoista, mutta myös ajovalot on syytä puhdistaa huolellisesti. Valot lämpenevät käytössä, joten niihin satava lumi voi sulaa ja tämän jälkeen jäätyä umpioihin tiukasti. Pelkkä pyyhkäisy ei välttämättä siis riitä.

– Luonnollisesti myös auton kokonaisvaltainen puhdistus on samalla erittäin tärkeää. Ei riitä, että tuulilasiin raaputtaa pienen aukon, vaan lasit takaikkunaa myöten tulisi puhdistaa kunnolla. Samalla irtolumi kannattaa siistiä pois esimerkiksi konepelliltä ja katolta, Autoklinikan PDR-ammattilainen Vesa Mattila vinkkaa tiedotteessa.

Voiko auto vaurioitua tai sen toiminta heikentyä, jos lunta ei putsaa pois? Voiko siitä olla muuta haittaa? Lue Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vastaus!

 2. Seuraa tuulilasin kuntoa aktiivisesti

Tuulilasin kuntoa kannattaa seurata aktiivisesti. Erityisen tärkeää on seurata, onko lasiin ilmestynyt kiveniskemiä tai halkeamia. Mikäli tuulilasissa on vaurio, se voi heijastaa auringonvaloa ja siten häiritä kuljettajan näkyvyyttä.

3. Huonoissa ajo-olosuhteissa karsi häiriöt minimiin

Huonoissa ajo-olosuhteissa, kuten liukkailla teillä tai tiheässä lumisateessa, on tärkeää poistaa häiriötekijät, jotta keskittyminen ajamiseen ei herpaannu. Keskittymistä voi parantaa esimerkiksi asettamalla kännykkä erityiseen keskittymistilaan, jolloin vain tärkeät yhteydenotot tulevat läpi.

– Toiseksi esimerkiksi nostaisin tilanteen, josta myös itselläni on omien lasten myötä kokemusta: aamulla lapset pakataan autoon pienellä kiireellä, lähdetään suoraan liikkeelle ja melkein heti takapenkiltä kuuluu avunpyyntö vaikkapa huonosti olevasta hanskasta tai hukkuneesta lelusta. Tällöin ratissa olevalla vanhemmalla on usein suuri houkutus kurottaa nopeasti takapenkille, mikä voi siinä hetkessä tuntua pikkujutulta, mutta kasvattaa heti onnettomuuden riskiä melkoisesti, Mattila sanoo.

– Suositeltavaa onkin yrittää varata riittävästi aikaa lähtöön ja varmistaa muun muassa, että lapsilla on kaikki hyvin ennen liikkeelle lähtöä.

4. Huomioi, että yllätyksiäkin voi tulla

Yllätyksiä voi tulla autoillessa aina, vaikka olisi kuinka hyvin varautunut. Kohdalle osuvat vahinkotilanteet saa paremmin haltuun, kun on etukäteen selvittänyt, miten esimerkiksi rengasrikon tai auton hyytymisen kanssa toimitaan. Autossa kannattaa pitää aina mukana lämmintä vaatetta, taskulamppu, lumilapio, ensiapulaukku, varoituskolmio ja huomioliivi.

Lähde: Autoklinikka

Lue myös:

    Uusimmat