Tiesitkö tätä autosi led-valoista? Tärkeästä toimenpiteestä joudut huolehtimaan talvella ihan itse

Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla 4:25
Auton valojen oikeaoppinen käyttäminen on aina kuljettajan vastuulla. Katso videolta vinkit valojen käyttämiseen.

Pimeä vuodenaika vaatii autoilijoilta vastuunkantoa myös auton valojen suhteen. Liikenneturvallisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että valot – niin edessä kuin takana – palavat ja ovat puhtaat lumesta ja jäästä.

Euromasterin autohuoltopalveluista vastaava Tuomas Mustakallio muistuttaa yhtiön tiedotteessa, että viimeistään nyt on hyvä aika tarkistaa auton valojen kunto ja toimivuus.

– Suhteellisen pienillä tarkistuksilla ja toimenpiteillä voidaan autoilijan näkyvyyttä pimeässä, sumuisella säällä tai lumituiskussa parantaa huomattavasti. Kannattaa nähdä hiukan vaivaa, jotta matkanteko on turvallisempaa, Mustakallio toteaa tiedotteessa.

Mikäli toinen etuvaloista on pimeänä, ei kannata mennä sieltä, mistä aita on matalin, vaan vaihtaa samalla kertaa molemmat polttimot. Polttimoiden käyttöikä on sama, ja toisen pimennyttyä on suuri todennäköisyys sille, että toinenkin pimenee pian.

Monessa autossa etuvalojen polttimot ovat kuitenkin ahtaassa paikassa. Mikäli tietotaitoa tai hermoja niiden vaihtamiseksi omatoimisesti ei löydy, muistuttaa Mustakallio, että ammattilaisenkin puoleen voi kääntyä.

Nykyauton valojen puhtaanapito ei tapahdu itsestään

Vaikka ledit ovatkin tätä päivää myös autoissa, on niihin tottumattoman oltava tarkkana. Vanhanaikaiset polttimot nimittäin tuottivat huomattavasti enemmän hukkalämpöä kuin ledit, minkä ansiosta ajovaloihin kertyvä lumi ja jää sulivat usein ihan itsestään pois.

Led-valojen aikakaudella kuljettajan on itse muistettava puhdistaa valojen pinta.

– Lisäksi lumikelillä kannattaa aika ajoin etenkin pitkää matkaa ajaessa tarkistaa, että lumi ei ole pöllyttänyt takavaloja umpeen. Etenkin, jos polttimot ovat led-versioita, Mustakallio vinkkaa.

Lähde: Euromaster

Lue myös:

    Uusimmat