Asuntokauppa käy nyt ostajan markkinoilla: Marginaalitkin laskevat!

Asuntokauppa käy nyt ostajan markkinoilla. Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat arvioivat, että ostajan markkinoille on siirrytty kaikissa asuntotyypeissä koko Suomessa.

Korot ovat alhaalla ja lainojen marginaalitkin laskevat, mikä tukee ostajan markkinoita. Toimitusjohtaja Ari Pauna Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä huomauttaa, että pankkien välinen kilpailu kiristyy varsinkin isoissa kaupungeissa, kun yhä useampi toimija tarjoaa lainoja.

– Kyllä nyt pääkaupunkiseudulla maksukykyiset hyvän hankkeen kanssa pankkiin tulevat kotitaloudet voivat saada jo nollalla alkavia marginaaleja, Pauna sanoo.

Toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas Suomen kiinteistönvälittäjäliitosta huomauttaa, että asuntomarkkinoiden tilanteen vuoksi ei kuitenkaan kannata unohtaa myymistä kokonaan.

 – Myös niin sanottuja piilo-ostajia on liikkeellä. Kun tulee oikealainen kohde, tartutaan tilaisuuteen, hän selventää.

– Kauppa käy kyllä kaikissa luokissa ja kaikkialla, mutta tämänhetkinen tilanne näkyy myyntiajoissa.

Hinta kohdalleen heti alussa

Pauna ja Anttila-Kangas korostavat, että asunto on tärkeää hinnoitella oikein heti myynnin alussa.

– Hinnan asetanta on ratkaisevan tärkeää heti alussa. Kyllä ohjeena voi antaa ostajille, että jos tähtäimessä on esimerkiksi hyväkuntoinen rivitaloasunto tai kerrostalokohde, pääkaupunkiseudullakin saa tinkiä hinnasta 5–10 prosenttia ihan huoletta, Pauna sanoo.

– Tässä markkinatilanteessa helposti kiinteistönvälittäjät saattavat lähteä siihen, että kohde hinnoitellaan liian korkeaksi, ja silloin tehdään kyllä karhunpalvelus myytävälle kohteelle, Anttila-Kangaskin huomauttaa.

Anttila-Kangas kuitenkin kertoo kuullensa hieman erilaista viestiä eri puolilta Suomea. Jos mielessä on vanhan myynti ja uuden asunnon ostaminen tilalle, tilanne voi käydä hankalaksi.

– Välirahoituksen saaminen saattaa olla hyvinkin hankalaa.

Suomalaiset säntillisiä maksajia

Vielä noin 10 vuotta sitten Suomen velkaantumisaste oli 80 prosenttia, kun viime vuonan luku oli jo noin 118 prosenttia. Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole tilanteesta huolissaan, sillä suomalaiset lyhentävät lainojaan hyvin säntillisesti verrattuna moneen muuhun maahan.

– On nähty näin, että jos lyhennyskulttuuri katoaa, lyhennykset menevät asuntojen hintoihin, Pauna sanoo.

Toisaalta Paunan mukaan melkein 100 prosentin lyhennysasteesta voi tinkiäkin, jotta arki helpottuu.

– Kun 50–60 prosenttia on lyhennetty, lyhennystahtia voi sitten alkaa höllentääkin.

Lue myös:

    Uusimmat