Astra Zeneca otti tyytyväisenä vastaan Euroopan terveysviranomaisten antaman vihreän valon rokotteelleen

Euroopan lääkevirasto arvioi: Astra Zeneca -rokote on turvallinen ja tehokas – näin THL kommentoi 5:06
Euroopan lääkevirasto arvioi: Astra Zeneca -rokote on turvallinen ja tehokas – näin THL kommentoi

Rokoteturvallisuus on ensisijaisen tärkeää, sanoo yhtiön lääketieteellinen johtaja.

Lääkeyhtiö Astra Zeneca otti ilolla vastaan Euroopan lääkevirasto EMA:n ja Britannian terveysviranomaisten torstaina tekemät päätökset, joiden mukaan yhtiön kehittämä koronarokote on edelleen turvallinen.

– Rokoteturvallisuus on ensisijaisen tärkeää, ja otamme tervetulleina vastaan viranomaisten päätökset, jotka vahvistavat rokotteemme ylivoimaiset edut pandemian pysäyttämisessä, kommentoi yhtiön lääketieteellinen johtaja Ann Taylor.

Astra Zenecan rokotteen käyttö oli keskeytetty useassa maassa sen jälkeen, kun heräsi huoli sen mahdollisesta yhteydestä verisuonitukoksiin joidenkin rokotteen saaneiden potilaiden kohdalla.

EMA:n mukaan rokotteella ei näytä olevan yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun, joskaan sitä ei pystytty täysin sulkemaan poiskaan kaikkien potilaiden kohdalla. Rokotteen ottamisen hyödyt ylittävät kuitenkin EMA:n mukaan selkeästi mahdolliset haitat.

Myös YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on rokotteen käyttämisen kannalla.

Muun muassa Italia, Ranska, Espanja ja Saksa ilmoittivat heti EMA:n ilmoituksen jälkeen aloittavansa jälleen rokotukset. Suomessa rokotteen käyttöä ei keskeytetty.

Pohjoismaista Norja ja Ruotsi eivät vielä torstaina kertoneet, aikovatko jatkaa rokotteen käyttöä. Norjan terveysviranomaiset kertoivat, että he ottavat huomioon EMA:n näkemyksen, mutta että johtopäätösten tekeminen oli ennenaikaista. Norjan terveysvirasto aikoo tehdä päätöksensä asiassa ensi viikon loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat