Yhdysvalloissa vanhempia suositellaan altistamaan lapsensa helposti allergisoiville ruoka-aineille jo 4–6 kuukauden iässä, kertoo CNN.
Uudet amerikkalaisten lastenlääkärien laatimat päivitetyt suositukset jatkavat trendiä, jonka mukaan lapsen altistaminen mahdollisille allergeeneille kannattaa jo varsin nuorella iällä. Ruokasuosituksia on uudistettu samaan suuntaan myös esimerkiksi Australiassa, jossa terveysviranomainen suosittelee lapsen altistamista herkästi allergisoiville ruoka-aineille ennen ensimmäistä ikävuotta.
Yhdysvaltalaisen American Academy of Pediatrics -ammattiliiton asiantuntijat kehottavat vanhempia tutustuttamaan vauvansa mahdollisesti allergisoiville ruoka-aineille 4–6 kuukauden iässä, kun lapsi siirtyy syömään rintamaidon lisäksi kiinteää ruokaa.
Viime vuosina on nimittäin kertynyt vahvaa todistusaineistoa, joka puhuu altistamisen puolesta. Esimerkiksi maapähkinöiden syöttäminen neljän kuukauden ikäiselle lapselle näyttää ehkäisevän allergioiden kehittymistä.
Suomessa Ruokavirasto kertoo, että maapähkinöitä ja muita pähkinöitä voidaan antaa imeväisikäisille sokeroimattomina, suolaamattomina tai muuten kuorruttamattomina kiinteisiin ruokiin siirtymisen jälkeen. Pähkinät tulee kuitenkin murskata, jotta ne eivät jumiudu lapsen hengitysteihin. Pieni lapsi voi syödä pähkinöitä noin 15 grammaa päivässä, Ruokavirasto ohjeistaa.