Mainos
Mainos

Yllättävä suositus: Maapähkinää tulisi antaa jo neljän kuukauden ikäiselle lapselle?

Allergisoiville ruoka-aineille altistaminen mahdollisimman varhain on nousemassa suositukseksi maailmalla. Suomessa sitä ei kuitenkaan vielä suositella. 

Maapähkinää neljän kuukauden ikäiselle lapselle? Suomessa suositellaan täysimetystä kuuden kuukauden ikään asti, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan allergisoiville aineille altistaminen hyvin varhain lapsuudessa auttaa ehkäisemään allergioiden kehittymistä.

Suosituksen pohjalla on LEAP-tutkimus (Learning Early about Peanut Allergy), jossa lapset, joilla oli korkea riski maapähkinäallergian kehittymiseen altistettiin maapähkinälle varhaisessa vaiheessa. Tutkimuksessa todettiin, että varhainen altistus ehkäisi allergian kehittymistä vielä lapsen täyttäessä viisi. 

Tutkimuksen tulokset julkaistiin viime vuonna The New England Journal of Medicide -julkaisussa. 

Koska pienille lapsille ei missään nimessä suositella kokonaisten pähkinöiden syömistä tukehtumisriskin vuoksi, maapähkinää voi tarjota esimerkiksi maapähkinävoin muodossa. Lisäksi mikäli suvussa on yliherkkyyttä maapähkinälle tai lapsella on ihottumaa, kannattaa ennen tarjoilua tehdä allergiatesti. 

–  Tämä on huikea mahdollisuus, jonka avulla voimme mahdollisesti vähentää pähkinäallergioiden määrää, toteaa coloradolaisen Auroran lastensairaalan lääkäri Matthew Greenhawt.

Lähde: Daily Mail

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja