Asiantuntijat: Tässä syy asuntojen kalleuteen

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Paunan mukaan asuntojen kalleuden vuoksi oma koti on tulevaisuudessa yhä harvemman ulottuvilla.

- Olen jo useita vuosia puhunut siitä, että suomalaisilla menee liikaa rahaa asumiseen. Syy asuntojen kalleuteen on pykälissä ja tiukassa säätelyssä, joka nostaa asuntojen hinnat pilviin. Asuntolainaa on jo nyt 900 000 suomalaisella kaikkiaan 90 miljardia euroa, toteaa Pauna.

Paunan mukaan meillä asuntojen hinnoissa on myös liikaa erilaisia veroja, joiden osuus neliötä kohden on jopa 2000 euroa.

- Viime vuosina asuntotuotanto on laahannut perässä. Nyt pitäisi miettiä uusia asumistapoja. Suomi on kerrostalovaltaistumassa kovaa vauhtia. Pakkaudumme kasvukeskuksiin. Esimerkiksi Tukholmassa asuu pari miljoonaa asukasta ja tätä taustaa vasten Suomeen ei riitä asukkaita kaikkialle, lisää Pauna.

Pahimmat syntipukit - tonttipula ja viranomaismääräykset

YIT:n kaupunkikehitysjohtaja Juha Kostiaisen mukaan asuntojen kalleuteen on olemassa useita syitä.

1)  Pula kaavoitetusta tonttimaasta, mikä johtuu monipolvisesta ja hitaasta kaavoituksesta. Lisäksi kuntakohtainen vaihtelu on suurta ja kunnat pyrkivät hoitamaan talouttaan pitämällä maan hinnan korkealla.

2)  Erilaisten rakentamiseen liittyvien viranomaismääräysten ja kuntien ohjauksen tiukentuminen (energiatehokkuus, autopaikat jne.). YIT:n tekemien laskelmien mukaan vuonna 1992 120 000 euroa maksanut asunto maksaa nykyisillä määräyksillä ja maanhinnalla 200 000 euroa. On toki samalla todettava, että osa määräyksistä on myös nostanut asumisen laatua.

3)  Monimutkainen ja sekava sosiaalisen asuntotuotannon tukijärjestelmä, jossa asumisen sijasta tuetaan asuntotuotantoa. Järjestelmä ei ole onnistunut synnyttämään kohtuuhintaista tuotantoa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

YIT:n kaupunkikehitysjohtaja Juha Kostiaisen arvion mukaan puoli miljoonaa suomalaista muuttaa kaupunkeihin vuoteen 2030 mennessä.

Nuoret: Ei varaa omaan kotiin

Syitä oman kodin kalleuteen pohdittiin SuomiAreenassa.  Poriin tulleet nuoret totesivat ykskantaan, ettei heillä ole varaa omaa asuntoon.

- Ei ole varaa omaan kotiin eikä ole varaa säästää lainaa varten saatikka säästää ASP-tilille. Kaikki raha menevät vuokraan, ja on pakko käydä töissä. Tänään jaksetaan jätskin voimalla, toteaa Johanna Riitakorpi.

- Kaikilla pitäsi olla mahdollisuus asua pääkaupunkiseudulla ja opiskella Helsingin yliopistossa,  jos haluaa. Se ei saisi olla tulotasosta kiinni. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus siihen, vaatii Sanni Laiho.

Hypoteekkiyhdityksen toimitusjohtaja Ari Paunan mukaan ASP-tiliä pitäisi uudistaa.

- Säästäminen pitäisi voida aloittaa jo alle 18-vuotiaana, jolloin rahaa voitaisiin kerryttää enemmän, ehdottaa Pauna.

Vuokraturvan hallituksen puheejohtaja Timo Metsolan mukaan Suomessa on totuttu jo parinkymmenen vuoden ajan siihen, että nuoret muuttavat aikaisin kotoa.

- Tähän on tulossa muutos, sillä meillä on pulaa pienistä asunnoista ja ne ovat liian kalliita jopa vuokrata. Näköpiirissä on, että keskieurooppalaiseen tapaan nuoret jäävät kotiin asumaan pidempään, kun ei ole varaa muuttaa pois, toteaa Metsola.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat