Asiantuntijat kertovat, milloin ja miten lapsille kannattaa opettaa rahankäytöstä: "Tässä iässä lapset alkavat ymmärtämään.."

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
KATSO MYÖS: Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa helpot rahansäästökikat.

Lasten olisi hyvä oppia rahasta ja sen käytöstä jo melko varhaisessa vaiheessa, jotta tietämättömyys ei kostaudu vanhempana.

Vanhempana voi olla hankala hahmottaa, minkä ikäiselle lapselle kannattaa alkaa opettamaan rahan käyttöä ja miten rahan arvosta ylipäätään kannattaisi puhua.

Moni saattaa haluta jälkikasvunsa voivan nauttia lapsuudestaan huolettomana, mutta toisaalta taloudellinen luottamus ja ymmärrys voivat olla avainasemassa takaamassa lapselle onnellisen ja mukavan tulevaisuuden, kirjoittaa CNBC Make It.

– Hyvä taloudellinen vastuu on välttämätöntä elämässä menestymiselle, koska rahataidot vaikuttavat tärkeisiin virstanpylväisiin, Schwab Wealth Advisoryn varainhoidon johtaja Susan Hirschman kommentoi julkaisulle.

Miksi rahataidot ovat niin tärkeitä?

Susan Hirschmanin mukaan hyvien rahataitojen luominen varhaisessa vaiheessa voi auttaa välttämään ongelmia esimerkiksi kodin tai muun merkittävän ostoksen tekemisessä.

Hyvät rahataidot saattavat estää myös lasta putoamasta myöhemmin velkakuoppaan "osta nyt, maksa myöhemmin" -tarjousten houkuttelemana, toteaa sijoitusjohtaja Seth Wunder.

UBS Global Wealth Managementin perheneuvonnan ja taiteen ja keräilyn päällikkö Eric Landoltin mukaan taloudellisen ymmärryksen pitäisi olla kaikille opetettava perustaito.

– Perustaito, kuten lukeminen tai kirjoittaminen. Rahapäätöksillä voi olla myös laajempi vaikutus yhteiskuntaan riippuen siitä, miten rahaa käytetään ja miten se on sijoitettu, Landolt toteaa.

Milloin alkaa opettaa rahataitoja lapselle?

On selvää, kuinka tärkeää rahasta käytävä keskustelu on, mutta milloin on oikea aika aloittaa se? Asiantuntijat eivät ole asiasta täysin yksimielisiä, mutta todennäköisesti paljon aikaisemmin kuin luulet.

Seth Wunderin mukaan kuusivuotias alkaa ymmärtämään rahan käytön konsepteja.

– Tässä iässä lapset alkavat ymmärtämään matematiikkaa koulussa ja pystyvät ymmärtämään sen seuraukset, että "jos se on mennyt, se on mennyt" ja laittaa rahaa syrjään asioihin, joita he todella haluavat, Wunder toteaa.

Susan Hirschman kehottaa aloittamaan jopa vielä aikaisemmin, kun lapsi on 3–5 vuoden ikäinen.

– Silloin heillä on kyky tehdä valintoja ja järkeillä, Hirshman toteaa.

Eric Landolt puoltaa edellisen kahden asiantuntijan välimaastoa ja suosittelee aloittamaan lapsen ollessa viiden vanha, jolloin lapset ovat vastaanottavaisia vanhempien ja isovanhempien välittämille perhearvoille. 

Alle kahdeksanvuotiaille Landolt opettaisi hyvin perusasioita, kuten että rahalla on arvoa ja sen kanssa tehdyillä päätöksillä on vaikutus.

Vanhemmille lapsille voi opettaa hieman monimutkaisempia asioita

Eric Landoltin mukaan 8–12-vuotiaille lapsille voi opettaa jo hieman monimutkaisempia aiheita, kuten rahan eri tyyppejä ja käyttötapoja: säästämistä, kuluttamista ja sijoittamista.

Noin 12–15-vuotiaille voi Landoltin mukaan antaa jo enemmän vastuuta, kuten pienen budjetin hallinnan. 

Tätä vanhemmille voi sitten taas alkaa selventämään, miten esimerkiksi pankit ja koko talousjärjestelmä toimii, sillä siitä puhutaan samoihin aikoihin enemmän myös koulussa.

Muista nämä seikat, kun puhut lapsille rahasta

Koska sitten päätätkin alkaa keskustelemaan rahasta lapsen kanssa, asiantuntijat suosittelevat pitämään mielessä muutamia asioita.

Susan Hirschmanin mukaan kolme tärkeintä muistettavaa asiaa ovat johdonmukaisuus, toimiin keskittyminen ja jatkuva keskustelu.

– Voit antaa heidän tehdä pieniä ja opettavaisia virheitä, jotta he voivat oppia niistä, Hirschman toteaa.

Yksi keino toteuttaa näitä oppeja on antaa lapselle viikkorahaa. Myös Seth Wunderin mukaan tämä on hyvä idea, sillä se opettaa lapselle vastuullista budjetointia, rahan käyttöä sekä säästämistä.

Wunderin mukaan kannattaa myös pitää rahaan liittyvät keskustelut iälle sopivina.

– Se, miten käsittelet aihetta kuusivuotiaan kanssa, on erilaista kuin teini-ikäisen kanssa, mutta kaikella on yhteinen teema opettaa lapsille ero tarpeen ja halun välillä, Wunder toteaa.

Katso myös: Mitä sinä ajattelet: Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että hän on "rikas"? Näin kyselyymme vastattiin!

Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että hän on rikas? 2:50
Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että häntä voi pitää rikkaana? Kysyimme.

Lähde: CNBC Make It

Lue myös:

    Uusimmat