Kuinka nauttia elämästä? Liian monet vanhemmat eivät opeta lapsilleen tätä tärkeää asiaa

Mistä maailman onnellisimman kansan kurjuus kumpuaa? 8:57
KATSO MYÖS: Suomi johtaa onnellisuustilastoja, mutta miksi olemme silti niin onnettomia?

Aurinkoisinkin lapsi voi kasvaa onnettomaksi aikuiseksi. Tätä taitoa asiantuntija opettaisi pienestä pitäen.

Vuosikymmeniä lasten ja heidän vanhempiensa kanssa töitä tehnyt Eva Moskowitz uskoo, että nykymaailmassa ainakin yksi oppi unohtuu herkästi. 

Moskowitz on perustanut Success Academy Charter Schools -nimellä kulkevia oppilaitoksia Yhdysvaltoihin; hän toimii puhujana ja kouluttajana, ja hänellä on myös kolme lasta.

– Monet vanhemmat keskittyvät opettamaan lapsilleen huoneen siivoamista, vastuullista toimintaa ja läksyjen tekemistä. Nämä ovat toki tärkeitä asioita, mutta moni meistä unohtaa täysin yhden opin: kuinka nauttia elämästä, Moskowitz kuvaa CNBC:lle kirjoittamassaan tekstissä.

"Älä ota tavaksi sitä, että viet lapsesi kauppaan..."

Moskowitzin mukaan aurinkoisinkin lapsi voi kasvaa onnettomaksi aikuiseksi.

– Se, että nauttii lapsena elämästä, on aivan eri asia kuin se, että on valmis nauttimaan siitä aikuisena, hän sanoo.

– Kokemukseni mukaan ihmiset ovat onnellisimmillaan, kun heidän elämäänsä kuuluu merkityksellisiä, tuottavia asioita. Valitettavasti meitä kuitenkin pommitetaan jatkuvasti viestillä, jonka mukaan onni löytyy kuluttamisesta.

Mainoksissa onnea myydään Moskowitzin mukaan ostosten kautta: uuden auton luvataan tuovan autuutta, mutta oikeasti ostosten tuoma mielihyvä on katoavaista.

– Älä ota tavaksi sitä, että viet lapsesi kauppaan, missä hän voi juosta ympäriinsä sanoen "haluan tämän, haluan tuon". Vaikka lapsi ei suoraan altistuisi mainoksille, hän voi altistua mainonnan luomalle kulttuurille, Moskowitz muistuttaa.

Tavaramäärä menee helposti "överiksi"

Lapsi saattaa esimerkiksi koulussa nähdä kaverinsa saaman uuden, hienon lelun, joka kuitenkin unohtuu, kun seuraava uusi lelu tulee eteen. 

Moskowitz ei antaisikaan lapsille liikaa tavaralahjoja.

– Se, että ilmaisee rakkauttaan antamalla lahjan, on kiva idea, joka joskus toimi hyvin. Moni lapsi saa nykyisin niin paljon tavaraa, että se menee helposti överiksi, Moskowitz kuvaa.

Hän auttaisi lapsia keksimään esimerkiksi vanhemmille merkityksellisiä lahjoja: kenties äidille voi leipoa jotakin, isälle voi askarrella kortin tai lausua runon.

– Lasten pitää ymmärtää, että vaikka raha voi antaa mahdollisuuden onneen, tietä onneen ei voi löytää kuluttamalla. 

Katso myös: Mikä estää olemasta onnellinen? Kysyimme suomalaisilta!

Mikä estää ihmistä olemasta onnellinen? 8:15
Videolla suomalaiset listaavat asiat, jotka arkea harmauttavat. 

Lue myös:

    Uusimmat