Oliko äitiys ennen helpompaa? Tutkija neuvoo, miten rakennetaan hyvä äiti-lapsisuhde

Mikä riittää hyvään vanhemmuuteen? 1:49
Oulun yliopiston tutkijatohtori Tiina Riekki kertoo, millaiset teot riittävät hyvään vanhemmuuteen.

Oliko äitiys ennen helpompaa kuin nykyisin vai puhutaanko haasteista ja ongelmallista nykyään vain avoimemmin?

Oulun yliopiston tutkijatohtori Tiina Riekin mukaan äitiys on saattanut aiemmin mennä enemmän ”luonnostaan ja kaiken muun mukana”.

– Se ei ehkä ole ollut sellainen ilmiö, mistä olisi keskusteltu. Mutta varmasti silloinkin on haasteita ollut, Riekki toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Esimerkiksi mielenterveyshaasteista puhuminen on ollut entisaikoina huomattavasti suurempi tabu kuin nykypäivänä. Nykyään äitiyden haasteet ovat kuitenkin erilaisia.

Riekki kertoo yllä olevalla videolla, mikä riittää ”hyvään vanhemmuuteen”. Koko Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Äitien kokema syyllisyys

Äitiydessä ja ylipäätään vanhemmuudessa voi olla haastavaa sovittaa yhteen arki ja kodin ulkopuolinen työ. Nykypäivänä myös sosiaalinen media ja sen aiheuttamat paineet tuovat omat haasteensa.

– Toki mielenterveydestä puhutaan nykyään enemmän ja uskalletaan kertoa, jos on haasteita, Riekki toteaa.

Äidit kokevat usein syyllisyyttä esimerkiksi ajankäytöstään.

– Olen puhunut äitien kanssa, että se tietty syyllisyys täytyy vain kestää ja kantaa.

Jos olet lapsen kanssa, silloin et ole töissä. Jos olet töissä, silloin et ole lapsen kanssa. Jos olet lenkillä, et ole kotona tekemässä kotitöitä.

– Se täytyy vain tiedostaa, että monessa paikassa ei voi olla yhtä aikaa ja se, mitä teet juuri nyt, on tärkeää asiaa, eikä ole välttämättä muusta pois.

Hyvä äiti-lapsisuhde

Äidin ja lapsen kiintymyssuhde alkaa Riekin mukaan rakentumaan jo raskausajasta lähtien.

– Äidin oma hyvinvointi ja parisuhde ovat hyvin tärkeitä sille, minkälainen turva ja rauha kiintymyssuhteen rakentumiselle on. Se luo pohjan kaikelle, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Riekki kertoo.

Vaikeat elämäntilanteet saattavat kuormittaa vanhempia, jolloin lapsi saattaa jäädä hieman syrjään. Näissäkin tilanteissa olisi Riekin mukaan hyvä keskustella lapsen kanssa siitä, miten hän voi ja miten hän kokee tilanteen.

– Kun antaa tilaa lapsen tunteille ja vastaa niihin, uskon, että vankka suhde kestää, vaikka olisi isojakin haasteita.

Jos lapsi huomaa vanhemmassaan esimerkiksi uupumuksen tai masennuksen aiheuttaman muutoksen, hän saattaa helposti syyllistyä siitä itse.

– Silloin on tärkeää sanoittaa, että äidillä on nyt tällainen tilanne, että mieli on vähän maassa, mutta se ei johdu sinusta. Sinä olet minulle ihan yhtä rakas kuin ennenkin.

Riekin mukaan olisikin tärkeää, että lapsi on tietoinen tilanteesta, mutta lapsesta ei kannata kuitenkaan tehdä omaa terapeuttiaan.

Katso myös: Hyvän äiti-lapsi-suhteen resepti – mistä apua haasteiden keskellä?

Hyvän äiti-lapsi-suhteen resepti – mistä apua haasteiden keskellä? 8:06
Oliko äitiys ennen helpompaa kuin nykyisin vai puhutaanko haasteista ja ongelmallista nykyään vain avoimemmin? Haastattelussa Oulun yliopiston tutkijatohtori Tiina Riekki.

Lue myös:

    Uusimmat