Asiantuntijat haluavat puhalluskokeen kaikille tapaturmapotilaille

Kaikki päivystyspoliklinikalle tulevat tapaturmapotilaat pitäisi puhalluttaa, sanovat kansanterveystieteen dosentti Ilona Nurmi-Lüthje ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Marjatta Montonen.

Mahdollisen humalatilan selvittäminen olisi Nurmi-Lüthjen ja Montosen mukaan potilaan edun mukaista oikean jatkohoidon varmistamiseksi.

Nykyisin puhalluskäytännöt ovat vaihtelevia, ja puhalluksesta voi kieltäytyä. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut, ettei kaikkia tapaturmapotilaita tulisi kaavamaisesti puhalluttaa. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on samoilla linjoilla oikeusasiamiehen kanssa. 

Nürmi-Lüthje ja Montonen ihmettelevät oikeusasiamiehen ja Valviran linjauksia. 

Erityisasiantuntija Montonen ei löydä mitään syytä sille, miksei kaikkia tapaturmapotilaita voisi puhalluttaa.

– Tarkka tieto alkoholistatuksesta on välttämätöntä esimerkiksi silloin, jos vamman hoito edellyttää anestesiaa. Sen selvittäminen on normaali osa ensihoitoa sen jälkeen kun välitön ensiapu on annettu, Montonen sanoo.

Montonen ja Nurmi-Lüthje näkevät myös, että puhalluttaminen ja päihteiden käytön puheeksi ottaminen päivystyksessä ja ensihoidossa auttaisi riskikäyttäjiä.

Nurmi-Lüthjen mukaan päivystyspoliklinikoilla tehtyjen puhallustestien perusteella noin 40 prosenttia tapaturmassa loukkaantuneista potilaista on päihtyneitä. 

Lue myös:

    Uusimmat