Asiantuntija: Tulossa värikästä oppositiopolitiikkaa

Perussuomalaisten jääminen pois hallituksesta on Åbo Akademin dosentti Kimmo Grönlundin mielestä erityisesti viime päivien tapahtumien valossa odotettu ratkaisu.

Oppositiopolitiikka tulee varmasti olemaan kärkevää ja värikästä, kyseenalaistavaa ja hallitusta haastavaa, myhäilee MTV3 :n vaaliasiantuntijanakin toiminut Grönlund.

Vaalivoittajat päätyvät yleensä hallitukseen ja erimielisyyksistä on päästy sopuun. Konsensus on nyt rikkoutunut.

Grönlund pitääkin perussuomalaisten kategorisen kielteistä suhtautumista Portugali-tukeen yllättävänä.

- Sitä taustaa vasten on tietysti vaikea lähteä yhteishallitukseen kahden hieman suuremmankin puolueen kanssa, jotka ovat nyt löytäneet toisensa. Joilla on huomattavasti myönteisempi suhtautuminen näihin väliaikaisiin ja pysyviinkin mekanismeihin.

Päätös ollut puolueelle todennäköisesti vaikea

- Luulen että puolueella ei ollut paljon vaihtoehtoja. Oli joko eduskuntaryhmän hajoaminen heti ensikättelyssä siipeen, joka olisi ollut kokemattomampi ja samalla jyrkemmin vastustanut minkäänlaisia kompromisseja ja sitten tällaisen vanhaan SMP-siipeen, joka olisi ehkä ollut valmis kompromisseihin.

- Tässä oli siis valinta sen välillä että olisiko puolueen eduskuntaryhmä hajonnut ja menty hallitukseen vai pysytäänkö yhtenäisenä oppositiossa.

- Ja vaikeaahan se on tietysti siinä mielessä, että kaikki puolueethan haluavat viime kädessä käyttää valtaa ja sitä valtaa voi ainoastaan käyttää, kun kuuluu hallitukseen. On selvä, että ne odotukset jotka PS:n äänestäjillä ja puolueen uudella eduskuntaryhmällä on Suomen linjan muuttamisesta, eivät nyt sitten ainakaan tule suoraan toteutumaan. Enemmistöhallitus ei tarvitse opposition tukea esityksilleen.

Vihreää tarjolla

Grönlund on myös pohtinut uuden hallituksen kokoonpanoa.

Entistä todennäköisempää on, että kokoomuksen ja SDP:n tueksi tulevatkin sitten vihreät, kristillisdemokraatit ja RKP. Näitä puolueita tarvitaan kaikkia, jotta saadaan tarpeeksi vahva enemmistöhallitus. Ne ovat myös puolueita, jotka varmasti pystyvät sopimaan lähes kaikesta keskenään.

Kristillisdemokraateilla - joka olisi ehkä oudoin tässä porukassa - on kuitenkin se tausta, että se on puolue, joka on osoittanut halunsa hallitukseen. Se haluaa käyttää hallitusvaltaa ja ymmärtää perussuomalaisia paremmin sen, että hallituksessa joutuu tekemään kompromisseja.

Grönlund katsoo perussuomalaisten kannatuksen vain vahvistuvan lyhyellä aikavälillä. Kilpailu oppositiopolitiikassa tulee olemaan mielenkiintoista.

Mikäli perussuomalaisten lisäksi oppositiossa on keskustapuolue, niillä on kuitenkin osittain samantyyppinen profiili ja kilpailu opposition sisällä.

- Mutta kyllähän Suomen poliittiseen keskusteluun mahtuu lisää debattia ja hallituksen politiikan kyseenalaistamista. Ei tässä nyt kuitenkaan mistään parlamentaarisesta tai demokratian kriisistä ole kysymys, Grönlund tuumaa.

Lue myös:

    Uusimmat