Mainos

Asiantuntija: Tshernobylin säteily noussut

Neutronisäteily on lisääntynyt huomattavasti Tshernobylin ydinvoimalan tuhoutuneen nelosreaktorin sisällä, kertoi Ukrainan johtaviin ydinasiantuntijoihin kuuluva tiedemies tänään. Ukrainan tiedeakatemian varapuheenjohtaja Viktor Barjahtar sanoi, että neutronisäteilyarvot olivat kasvaneet 5-110 -kertaisiksi nelosreaktoria peittävän suojakuoren alla tällä viikolla.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan Ukrainassa esitetyillä lausunnoilla säteilyvaarasta tunnutaan pyrittävän siihen, että ulkomaat ripeyttävät apuaan nelosreaktorin suojakuoren korvaamiseksi uudella. Sen enempää suomalaiset kuin muutkaan ulkomaiset asiantuntijat eivät pidä säteilyn nousua hälyttävänä.

Vielä eilen Ukrainan ympäristöministeri Juri Kostenko sanoi Wienissä, että tällä viikolla havaittu radioaktiivisuuden nousu nelosreaktorissa aiheutuisi virheellisistä mittauslaitteista. Myöhemmin Kostenkokin sanoi kuitenkin, että mikäli säteilyarvojen nousu osoittautuu todelliseksi, asia on tutkittava pikaisesti. Tällaisiin tutkimuksiin Ukrainalla ei Kostenkon mukaan ole varaa.

Viktor Barjahtar sanoi lausunnossaan "varsin vaaralliseksi" Tshernobylissa havaittua säteilyn nousua. Samanlainen nousu on havaittu hänen mukaansa kolmesti aiemmin tänä vuonna.
-Pääasiallinen syy on sadeveden vuotaminen sarkofagin alle, Barjahtar sanoi.

Reaktoria suojaavan sarkofagin ympärille olisi Barjahtarin mielestä rakennettava viipymättä uusi suojarakennelma. Barjahtarin mainitsema säteilyn lisääntyminen ei uutistoimisto Reuterin haastattelemien asiantuntijoiden mielestä ole vielä hälyttävää. Neutronisäteilyn olisi lisäännyttävä näiden asiantuntijoiden mielestä kymmentuhatkertaisesti yli normaalin ennen kuin se voisi aiheuttaa uuden ketjureaktion.

Stukin Laaksonen: raakaa rahastusta

Myöskään Suomen Säteilyturvakeskuksessa (Stuk) ei pahemmin innostuta Tshernobylistä kantautuneista tiedoista. Ydinturvallisuusjohtaja Jukka Laaksosen mielestä tämmöisiä Tshernobylin kohu-uutisia ei kannata ottaa vakavasti, koska ne pannaan liikkeelle rahastusmielessä ja "joku pöljä antaa rahaa".

Vuosien aikana Laaksoselle on tullut sellainen käsitys, että kyseessä on raaka rahastus, jolla ikäänkuin kiristetään maailmaa ja sanotaan "meillä on nyt taas hätä ja antakaa rahaa."

Stuk on ollut yhteydessä Ukrainan viranomaisiin ja kuullut, ettei sarkofagin sisällä olevassa reaktorissa ole tapahtunut mitään uutta sitten viime maanantain.
-Tämmöiset pienet nousut eivät sinänsä osoita sitä, että ketjureaktio olisi käynnistynyt. Jos kyseessä olisi uutta säteilyvaaraa osoittava nousu, pitäisi puhua kymmenentuhatkertaisista lisääntymisistä vallitseviin oloihin, korostaa Laaksonen.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.