Asiantuntija: Tätä Putinin "uhmakas retoriikka" Suomesta tarkoittaa

Putin vähätteli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Miksi juuri nyt? 4:01
Näihin paikkoihin Suomen rajalla Venäjä saattaa lisätä sotilaita.

Putin on sanonut tv-haastattelussa siirtävänsä joukkoja ja hävityskoneistoa Suomen rajan läheisyyteen Nato-jäsenyyden vuoksi. Suomalaisasiantuntija pitää puheita uhmakkaana retoriikkana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi valtiontelevision haastattelussa, että Venäjällä ei ole ollut joukkoja ja tuhoaseita Suomen läheisyydessä mutta nyt niitä tulee sinne.

– Meillä ei ollut sotilaita siellä (Suomen rajalla), nyt heitä tulee olemaan siellä. Siellä ei ollut asejärjestelmiä, nyt ne tulevat, Putin sanoi valtio-omisteisen Venäjän kansainvälisen tietotoimisto RIA:n ja valtio-omisteisen Rossija 1 -televisiokanavan haastattelussa.

Vieraileva tutkija Antti Pihlajamaa Ulkopoliittisesta instituutista näkee Putinin puheet merkkinä pettymyksestä.

– Sanoihin liittyy aimo annos uhmakasta retoriikkaa, joka varmastikin heijastelee venäläistä pettymystä siitä, että Suomi ja Ruotsi ovat liittyneet Nato-jäseniksi. Se keikauttaa Pohjois-Euroopan strategisen tasapainon merkittävästi Venäjälle epäedullisempaan suuntaan, Pihlajamaa sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Mitään nopeita muutoksia tuskin on nähtävissä Suomen lähialueilla. Enemmän kyse on retoriikasta.

Ukraina pyrkii iskuilla näyttävyyteen

Ukrainan armeija on sodan kestäessä onnistunut ulottamaan lennokki-iskujaan yhä kauemmas rajasta Venäjän puolelle ja samalla lisäämään niiden määrää. Yksi viimeisimmistä iskuista on lennokkihyökkäys öljynjalostamoon Rjazanin alueella parisataa kilometriä Moskovasta kaakkoon. Alueviranomaisten mukaan hyökkäys sytytti öljynjalostamon tuleen.

Antti Pihlajamaa Ulkopoliittisesta instituutista sanoo Ukrainan pyrkivän näyttäviin operaatioihin, mutta yritys saattaa jäädä vaillinaiseksi.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Ukrainan kannalta hankalaa on se, että Venäjä on laaja maa. Näidenkin (tänään uutisoitujen) iskujen vaikutukset jäävät enemmän tai vähemmän paikalliseksi ehkä. Riippuu Venäjän median toiminnasta, kuinka laajalle tieto iskuista kulkee, Pihlajamaa sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat