Asiantuntija Puolan rajan pakolaiskriisistä: "He ovat instrumentteja – tarkoitusperät ovat ihan muualla"

1:23
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen uskoo Valko-Venäjän tarkoitusperien olevan aivan muualla – pakolaiset ovat vain pelinappuloita.

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla kärjistyi tänään, kun Puolan asevoimat käytti vesitykkiä Valko-Venäjän puolelta kiviä ja pulloja heitelleitä turvapaikanhakijoita vastaan. Suomen Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja pitää Valko-Venäjän toiminnan motiivina rahaa.

Puolan viranomaisten mukaan jotkut yrittivät myös päästä raja-aidan läpi. Puola sanoo yhden poliisin loukkaantuneen vakavasti.

– Heti tulee mieleen, että missäs ovat Valko-Venäjän rajavartijat, jotka ovat luovuttaneet asemansa näille mellakoitsijoille, ihmettelee Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Rajalla ei Savolaisen mukaan ole aidosti turvapaikkaa hakevia henkilöitä.

– Kuvissa tuskin näkyy yhtäkään sellaista henkilöä, joka olisi turvapaikan tarpeessa oleva siirtolainen. Kyllä siellä muutamia säälittäviä tapauksia näkyy – kuten perhe joka on pakotettu jäämään piikkilangan ja mukiloivien mellakkapoliisien väliin Valko-Venäjän puolella. Mutta he ovat instrumentteja. Tarkoitusperät ovat ihan muualla.

Savolainen epäilee valkovenäläisten menneen Irakiin mainostamaan turvapaikkoja tarjoavia maita.

– He ovat menneet tarjoamaan matkoja, että ostakaapa tästä lentolippu ja viisumi. Pääsette Valko-Venäjälle ja sieltä Euroopan Unionin alueelle.

Valko-Venäjän motiivi toiminnalleen on Savolaisen mukaan raha.

– Yksi syy on se, että Lukashenkan hallinnolle kertyy kymmeniä miljoonia dollareita rahaa, joka ei ole missään kirjanpidossa, kun nämä ihmiset maksavat matkansa.

– Jostain syystä Valko-Venäjä on myös järjestämässä Euroopan Unionille testiä, että katsotaan kykenettekö estämään tällaisen ison siirtolaisaallon. Vai onko käsityksenne kansainvälisestä oikeudesta – ja kykynne toimia - sitä luokkaa, että päästätte heidät kävelemään.

Ei ole sattumaa, että kohteeksi valikoitui juuri Puolan raja.

– Puola saattaa olla kohde sen vuoksi, että heillä on jo riita Euroopan Unionin kanssa. Sakot on jo määrätty. Jos puolalaiset ylireagoisivat tässä konfliktissa, niin voitaisiin ajatella että Euroopan Unionin hajaannus lisääntyy.

Pitäisikö Suomen olla huolissaan Puolan ja Valko-Venäjän rajalla vallitsevasta tilanteesta ja voisiko vastaavaa sattua myös täällä? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

7:21

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja