Mainos

Asiantuntija: Osa Kreikan lainoista annettava luultavasti anteeksi

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat tänään kiivaasti Euroopan talouskriisistä ja sen jatkohoidosta Brysselissä. Vaikka päätöstä odotetaan Portugalin tukipaketista, on kuumin peruna Kreikan taloustilanne.

Kreikka saattaa tarvita jopa 60 miljardia euroa lisää tukea.

- Kreikan tilanne on todella surkea. Kukaan ei luota siihen ja missään tapauksessa se ei voi saada lainaa markkinoilta. Luultavasti ratkaisu on nyt se, että maalle räätälöidään lisäpaketteja ja velkajärjestelyjä. Todennäköisesti viiden prosentin korkoa lievennetään ja laina-aikaa pidennetään. Aika näyttää, annetaanko osa veloista anteeksi. Todennäköisesti, arvioi Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila Huomenta Suomessa.

Ei saneerausta kriisin pelossa

Kreikan ahdinko on herättänyt huhuja myös maan panemisesta velkasaneeraukseen.

EU-viranomaiset ovat kilvan kiistäneet, että velkasaneerausta ei voi edes harkita - koska maassa olisi sen jälkeen myös pankkikriisi.

Sen sijaan EU painottaa nyt Kreikan yksityistämisohjelmaa.

- Yksityistämisohjelma on saatava käyntiin. Lisäksi maan on tiukennettava talouskuriaan. Tällä hetkellä jopa 30 prosenttia verotuloista jää keräämättä, sillä veronkierto on maan tapa, kommentoi MTV3:n taloustoimittaja Leea Ollikainen Brysselin talouskokousten ennakkotunnelmia.

Jos Kreikka saisi lisälainaa, ainakaan saariaan tai historiallisia monumenttejaan se ei anna pantiksi. Jo ehdotuskin on pääministeri Georges Papandreoun mielestä äärimmäisen loukkaavaa.

Kreikka ei ainut asia

Kreikan tukala tilanne ei suinkaan ole ainut asia, josta keskustellaan kahden päivän ja neljän kokouksen aikana.

- Portugalin tukipaketti keskusteluttaa ja siitä tehdään varmaan myös päätöksiä. Lisäksi puhutaan talouskurin tiukentamisesta ja Euroopan keskuspankin uuden pääjohtajan valinnasta. Kreikasta ei todennäköisesti päätöksiä tehdä, Ollikainen listaa.

Uotilan mukaan Portugalin tukipäätös on pakko tehdä, sillä maa ei saisi tällä hetkellä mitenkään lainaa markkinoilta.

- Olisi täysi katastrofi, jos maa ei saisi lainaa mistään. Pitkällä tähtäimellä saamme lainarahat takaisin. Toisaalta, ei ole kovin iso asia sekään, jos Suomi menettäisi kolme miljardia euroa, Uotila sanoi Huomenta Suomessa.

Vaikka tilanne Kreikassa ja Portugalissa onkin huono, näkee Uotila myös positiivisia puolia Euroopan taloustilanteessa.

- On lohdullista, että Espanja ja Italia ovat hyvällä tasolla. Molemmat maat saisivat lainaa markkinoilta kohtuullisilla koroilla. Näitä maita ei onneksi pelätä.

(MTV3)

Katso Sampo Pankin johtavan neuvonantajan Lauri Uotilan haastattelu: (Huomenta Suomi 16.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.