Asiantuntija nimeää tavalliset virheet, jotka loukkaavat sateenkaariväkeä – ethän toimi näin?

Helsinki Pride -viikko alkaa – homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta 40 vuotta sitten 1:13
Videolla kerrotaan, miksi Pride-viikkoa tarvitaan.

Seksuaalisuuteen tai sukupuoleen kohdistuvat kommentit voivat loukata vähemmistön edustajaa ja vahvistaa ennakkoluuloja, vaikka se ei olisi edes tarkoitus.

Tänä vuonna kesä-heinäkuun taitteeseen osuneella Helsinki Pride -viikolla juhlitaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Kyseessä on Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma. 

Kesäkuu tunnetaan kansainvälisesti pride-kuukautena. Englanniksi sana pride tarkoittaa ylpeyttä. Priden keskeinen sanoma onkin, että jokainen saa olla ylpeästi oma itsensä.  

Moni seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva kokee arjessaan syrjintää ja mikroaggressiota. Mikroaggressiolla tarkoitetaan usein tahatonta mutta silti loukkaavaa kommenttia tai tekoa, joka kohdistuu vähemmistöryhmään tai sen edustajaan. Mikroaggressio vahvistaa ennakkoluuloja ja on omiaan aiheuttamaan ahdistusta vähemmistöön kuuluville.

Mikroaggressioon perehtynyt psykologian professori Kevin Nadal nimesi Mashable-sivustolle yleisiä näkemiään virheitä, joilla ihmiset syrjivät huomaamattaan – tai tahallisesti – seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä.

1. Oletat toisen mielenkiinnon kohteet

Ihmisen sukupuoli tai seksuaalisuus ei yksin määrittele hänen mielenkiinnon kohteitaan. Kaikki homomiehet eivät katso Huippu- drag queen haussa -sarjaa eivätkä kaikki lesbot L-koodia

Vähemmistöön kuuluvien tuttavien mieltymysten olettaminen – oli kyse siten televisiosarjasta tai harrastuksesta – on mikroaggressiota. Ennakkoluuloihin perustuvat oletukset voivat satuttaa ja aiheuttaa ahdistusta henkilölle, joka yleistämisen kohteeksi joutuu, vaikka se ei tarkoitus olisikaan. 

Jos ei ole varma, tuleeko omilla sanomisillaan vahvistaneeksi stereotypioita, kannattaa seurata tarkasti keskustelukumppanin eleitä, Nadal vinkkaa. Epämukavuudesta kielivä kehonkieli ja ilmeet ovat merkki siitä, ettei hän arvosta oletuksia.

2. Et anna kehorauhaa

Käsitteellä kehorauha viitataan usein siihen, että jokaisella on oikeus nauttia omasta kehostaan ilman muiden kommentointia. Jotkut ihmiset kuitenkin saattavat virheellisesti olettaa, että queer- ja transihmiset puhuvat mieluummin seksielämistään ja -mieltymyksistään tai sukuelimistään kuin heterot ja cissukupuoliset.

Cissukupuolinen henkilö identifioituu ja on tyytyväinen syntymässä määriteltyyn sukupuoleensa ja yleensä myös ilmaisee sukupuoltaan sen mukaisesti.

Queer-käsitettä käytetään sateenvarjoterminä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajista. 

Transihminen on yleistermi henkilöille, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa siihen sukupuoleen liitetyistä odotuksista, johon heidät on syntymähetkellä määritelty.

Lähde: THL

Nadalin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yksityiselle alueelle tunkeutuvat kysymykset ovat melko yleisiä, mutta se ei tee niistä hyväksyttäviä.

3. Oletat seksuaalisuuden sukupuolen ilmaisun perusteella

Seksuaalisuus ja sukupuolen ilmaisu eivät aina kulje käsi kädessä. Seksuaalisuuden olettaminen sukupuolen ilmaisun, kuten pukeutumisen, perusteella on haitallinen ennakkoluulo. Se vahvistaa yhteiskuntaan juurtunutta binääristä sukupuolikäsitystä, jossa sukupuolia katsotaan olevan vain kaksi: naiset ja miehet.

Henkilö voi olla feminiininen tai maskuliininen tai hänellä voi olla feminiinisiä tai maskuliinisia ominaisuuksia sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.

4. Lauot piittaamattomia vitsejä

Epäsovinnaiset seksuaalisuuteen tai sukupuoleen kohdistuvat vitsit ovat usein ongelmallisia. Vaikka tarkoitus olisi näennäisesti vain vitsailla queer-ihmisten kustannuksella, se voi ymmärrettävästi loukata vähemmistön edustajia.

Nadal kannustaakin humoristeja opettelemaan myötäelämisen taitoa ja pyytämään anteeksi, jos on tullut vahingossa tullut loukanneeksi vähemmistön edustajaa. 

– Mihin tahansa mikroaggressioon syyllistyttyään on tärkeää ymmärtää, miksi se on voinut satuttaa jotakuta ja pohtia, miksi ylipäätään sanoi niin.

5. Vaadit todisteita seksuaalisesta suuntautumisesta

Erityisesti bi- ja panseksuaalit, jotka tuntevat vetoa ihmisiin näiden sukupuolesta riippumatta, joutuvat usein tilanteisiin, joissa he joutuvat todistelemaan seksuaalista suuntautumistaan heteroille. 

Osa ihmisistä luulee pystyvänsä päättelemään toisen mieltymykset esimerkiksi tämän nykyisen kumppanin sukupuolen tai tapailuhistorian perusteella. Käytös mitätöi vähemmistön edustajaa ja vahvistaa haitallisia binäärisyyteen perustuvia ennakkoluuloja.

6. Käytät henkilön haamunimeä

Haamunimellä (eng. deadname) tarkoitetaan transsukupuolisen henkilön vanhaa etunimeä, joka edustaa toista sukupuolta kuin mitä henkilö kokee olevansa. 

Henkilön haamunimi voi lipsahtaa huulilta vahingossa tai tahallisesti, mutta se ei silti ole koskaan hyväksyttävää. 

Englantia puhuessa huomiota kannattaa kiinnittää lisäksi siihen, mitä persoonapronominia toisesta käyttää. Jos ei ole varma, onko henkilö nainen (she) vai mies (he), kannattaa käyttää neutraalia pronominia they. Sopivaa puhuttelutapaa voi myös kysyä ystävällisesti suoraan.

Sama pätee muihin kieliin, joissa persoonapronominit eivät ole sukupuolineutraaleja. Ruotsissa käytössä on sukupuolineutraali persoonapronomini hen.

Katso video: Yhdysvaltalaismies jakoi "ilmaisia isähalauksia" Pride-kulkueessa.

Yhdysvaltalaismies jakoi"ilmaisia isähalauksia"Pride-kulkueessa 0:38

Lähteet: Mashable, THL

Lue myös:

    Uusimmat