Maria Veitola kertoo seksuaalisesta suuntautumisestaan – taustalla tärkeä viesti: "Jokainen ulostulo antaa..."

Jenni Haukiolta kantaaottava videotervehdys Pride-viikkoon:"Tässä työssä tarvitaan meitä kaikkia" 2:48
Jenni Haukiolta kantaaottava videotervehdys Pride-viikkoon: "Tässä työssä tarvitaan meitä kaikkia"

Maria Veitola jakoi seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvän postauksen Instagram-tilillään.

Suomen Pride-kuukausi huipentui viime viikolla vietettyyn Helsinki Pride -viikkoon.

Kyseinen ihmisoikeustapahtuma sai monet julkisuudenhenkilöt käsittelemään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä teemoja omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Toimittaja-juontaja Maria Veitola postasi Instagram-tililleen kuvasarjan, johon hän kokosi vinkkejä, joiden avulla tukea sateenkaari-yhteisöön kuuluvien mielenterveyttä. 

Kuvasarjan kylkeen on kirjoitettu pitkä teksti, jossa Veitola käsittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mielenterveysongelmia ja omaa seksuaalista suuntautumistaan sekä siihen liittyviä kokemuksia.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä. Voit selata kuvia painamalla nuolikuvakkeesta.

Veitola aloittaa tekstinsä kirjoittamalla, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset, etenkin nuoret kärsivät muita enemmän mielenterveysongelmista ja itsetuhoisuudesta. Hän jatkaa erotellen muutamia syitä asialle ja kirjoittaa Pride-viikon olevan oiva hetki pohtia keinoja sateenkaari-ihmisten mielenterveyden tukemiseksi. 

– Ensin. Jos oma tilanteesi antaa myöten, kerro ääneen siitä, että kuulut sateenkaarivähemmistöön. Jos siis kuulut. Jokainen ulostulo antaa muille enemmän tilaa olla ja elää omannäköistään elämää, teksti jatkuu.

Veitola kertoo olevansa itse panseksuaali. Panseksuaali tuntee Seta.fi -sivuston mukaan seksuaalista ja/tai emotionaalista vetoa kaikkia sukupuolia olevia ihmisiä kohtaan. Panseksuaalille kiinnostuksen kohteen sukupuolella ei ole merkitystä.

Veitola kuvailee suhdehistoriansa olevan moninainen.

– Olen ollut rakkaussuhteissa miesten, naisten, transsukupuolisten ja muiden kanssa. Kaikki entiset rakkaani eivät ole osanneet tai halunneet määritellä omaa sukupuoli-identiteettiään, eikä sille ole ollut itselleni väliä, hän kirjoittaa.

Veitola jatkaa kertoen, että on tällä hetkellä suhteessa cismiehen kanssa. Cissukupuolisuus tarkoittaa sitä, että henkilö kokee sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässä määriteltyä sukupuolta.

– Nyt olen suhteessa cismiehen kanssa, jonka takia minut nähdään usein heterona, jota en ole. Seksuaalinen suuntautumiseni on joillekin ongelma, minulle lahja: mahdollisuus rakastaa monenlaista ihmisyyttä.

– Suhdehistoriani takia minulla on kokemusta erilaisista asetelmista ja tunnen kipeästi myös omissa nahoissani, kuinka monella tavalla stressittömämpää elämä on tässä maailmassa heterosuhteessa.

Juttua korjattu 9.7. kello 21:50: Aikamuotoja muutettu. Pride-kuukausi huipentui kesäkuun viimeisellä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat