Asiantuntija haluaa tunnustaa tosiasiat: Suomeen tarvitaan laki sijaissynnytyksistä

Nykyinen hedelmöityshoitolaki vei mahdollisuudet laillisiin sijaissynnytyksiin.

Suomeen syntyy lapsia myös sijaissynnytyksillä, säädettiin niistä lailla tai ei. Niinpä olisi järkevämpää pyrkiä tekemään sijaissynnytyksistä mahdollisimman eettisiä kuin sulkea silmänsä todellisuudelta, arvioi johtava asiantuntija Anna Moring Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Sijaissynnytykset nousivat taas keskusteluun tällä viikolla, kun Väestöliitto ilmoitti kannattavansa ei-kaupallisten sijaissynnytysten sallimista Suomessa.

Moringin mukaan esimerkiksi Venäjältä ja Ukrainasta kaupallisia sijaissynnytyksiä hoidetaan hyvin ammattimaisesti ja lasta toivoville markkinoidaan "avaimet käteen" -tyyppisiä valmiita paketteja.

–  Globaali synnytysbisnes ja -keskustelu on tullut aivan meidän takapihallemme. Meidän on tähän jotenkin reagoitava, hän sanoo STT:lle.

Kun säätelyä ei ole, käräjäoikeudet ovat joutuneet ottamaan kantaa käytännön tilanteisiin, joissa ulkomailla sijaissynnytyksen kautta saatu lapsi on tuotu Suomeen ja hänen juridinen asemansa on pitänyt jotenkin ratkaista.

–  Nyt käräjäoikeudet tekevät päätöksiä ilman, että lainsäädäntö tätä hirveästi ohjaa.

Sijaissynnytykset on Suomessa nykyisin käytännössä kielletty, joten lasta haluavat etsivät apua kaupallisista sijaissynnytyksistä ulkomailta.

Oikeusministeriössä tehdään parhaillaan selvitystä asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja