Mainos

Asiantuntija: Alle kouluikäistäkin suojeltava syrjäytymiseltä

Asiantuntija Eeva Kuuskoski pitää 70-luvulta peräisin olevan varhaiskasvatuslain uusimista kiireellisenä.

Lain tarkoituksena on tukea lapsen kehitystä, hyvinvointia ja oppimista.

Entisen sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskosken mukaan perheiden arjen olosuhteet ovat muuttuneet lähes täysin neljässäkymmenessä vuodessa. 

– Lasten kasvuolosuhteissa on paljon epäsäännöllisyyttä ja esimerkiksi vanhempien työajat ovat muuttuneet. Luovan työn tekijöillä on myös erilaista epäsäännöllisyyttä. Perherakenteet ovat yhtä lailla muutoksessa. On myöskin erityislapsia, joita osataan tänä päivänä auttaa aivan toisella tavalla, kuin 70-luvulla. 

Kuuskoski arvioi, että lasten ja perheiden tukemiseksi valtion ja kuntien tukirakenteiden tulisi muuttua joustavammiksi.

Järjestelmän tuettava lasta

Hyvän päivähoidon ja varhaiskasvatuksen on todettu ennaltaehkäisevän syrjäytymistä jo alle kouluikäisillä.

– Syrjäytyminen johtuu siitä, että perusasiat, kuten ravinto, huolenpito, lepo, peseytyminen, puhtaat vaatteet, sylissä pitäminen sekä kokemus siitä, että on toivottu, eivät toteudu.

Kuuskoski uskoo, että uudistusten perinteinen toteuttamistapa Suomessa on vanhenemassa.

– Tulevaisuuden Suomessa uudistukset joudutaan tekemään sillä tavalla, että toimitaan entisten resurssien puitteissa. Tämä vanha malli, että ruvetaan uudistamaan sitten, kun saadaan paljon lisää rahaa, ei ole enää käypä.

Lastenlääkärinäkin toiminut Kuuskoski sanoo, että sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja kansalaisjärjestöjen tulisi tehdä entistä enemmän töitä yhdessä, jotta kaikki apu olisi kaikkien lasten saatavilla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.