Mainos

Aseistakieltäytyjä Ruotsin uudeksi puolustusministeriksi

Mikael Odenberg vahvisti tänään eroavansa puolustusministerin tehtävästä protestina puolustusvoimien mittaville menoleikkauksille. Hänen tilalleen nousee kauppaministeri Sten Tolgfors.

Ruotsin uudeksi puolustusministeriksi on valittu kauppaministeri Sten Tolgfors, kertoo pääministeri Fredrik Reinfeldt. Tolgfors on aseistakieltäytyjä, ja hän suoritti asevelvollisuuden aseettomana palveluna.

Aiemmin tänään puolustusministeri Mikael Odenberg, 53, ilmoitti eroavansa. Odenbergin mukaan hän ei voi hyväksyä hallituksen suunnitelmia vähentää puolustusmäärärahoja.

- Hallitus valmistelee 4-5 miljardin kruunun (400-500 miljoonaa euroa) supistuksia puolustusvoimien kalustohankinnoissa. Sellaisia leikkauksia en voi hyväksyä, Odenberg perusteli iltapäivällä yllättävän eronsa syitä.

Ruotsi puolustaa 4,2 miljardilla eurolla

- Tämä on ikävää, mutta ministerin tehtävä ei ole ammatti vaan luottamustehtävä. Eroan, jotta voisin myös jatkossa katsoa silmiin puolustusvoimien henkilökuntaa, hän totesi. Hän kielsi, että erolla olisi muita syitä.

Odenberg on kuulunut päähallituspuolue maltillisen kokoomuksen keskeisiin poliitikkoihin. Odenbergin puoluetoveri valtionvarainministeri Anders Borg väläytti Visbyn politiikkaviikolla heinäkuussa, että puolustusbudjettia olisi syytä leikata 3-4 miljardilla kruunulla.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin mukaan Ruotsin hallituksessa on laaja yksimielisyys puolustusvoimien määrärahoista.

- Minulla ja Odenbergillä oli erilainen näkemys, mutta veronmaksajilla täytyy olla oikeus jokaisen verokruunun kyseenalaistamiseen, pääministeri Reinfeldt sanoi esitellessään Ruotsin uuden puolustusministerin Tolgforsin.

Sten Tolgfors, 41, on istunut valtiopäivillä vuodesta 1998. Hän nousi kauppaministeriksi viime lokakuussa Maria Boreliuksen jätettyä tehtävän verosotkujensa vuoksi kahdeksan ministeripäivän jälkeen.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.