Mainos

Argentiinan vaaleissa voitto oppositiolle

Argentiinaa kahdeksan viime vuotta hallinneet peronistit ovat hävinneet eiliset välivaalit. Voittajiksi ovat nousemassa opposition sosiaalidemokraattinen radikaalipuolue ja keskustavasemmistolainen Frepaso, kun äänistä oli laskettu 72 prosenttia. Peronistit menettävät välivaalien myötä enemmistönsä parlamentin alahuoneessa. Vaaleissa valittiin puolet eli 127 edustajaa maan 254-jäsenisen parlamentin alahuoneeseen.

Vaaliliitossa olevien pääoppositiopuolueiden äänisaalis oli 46 prosenttia ja peronistipuolueen 35 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 72 prosenttia.

Kolmen valtakunnallisen televisioaseman teettämä ovensuukysely puolestaan ennakoi oppositioliittoutumalle jopa 51 prosenttia äänistä. Peronistit hävisivät myös perinteisellä tukialueellaan Buenos Airesin maakunnassa.

Vaaliliittoon peronisteja vastaan ryhtyivät sosiaalidemokraattinen radikaalipuolue ja keskustavasemmistolainen Frepaso. Radikaalit olivat hallitusvastuussa edellisen kerran 1980-luvulla.

Presidentti Carlos Menemin johdolla peronistit ovat vieneet läpi tiukkaa uusliberalistista talousohjelmaa, joka on lisännyt talouskasvua ja pienentänyt inflaatiota, mutta myös nostanut työttömyyden 16 prosenttiin. Vaaleja on pidetty kansalaisten kannanottona talousohjelmaan, vaikka oppositio onkin vakuuttanut huolestuneille ulkomaisille sijoittajille, ettei se aio muuttaa talouspolitiikan suuntaa. Peronistit hallitsevat edelleen ylähuonetta, jota ei näissä vaaleissa uusittu.

Vaalitulos kertoo myös peronisteihin lukeutuvan presidentin Carlos Menemin mahdollisuuksista seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 1999.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.