Arafat saapui Ruotsiin rauhanneuvotteluihin

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat saapui tänään Ruotsiin vierailulle, jonka aikana hän käy epävirallisia neuvotteluja Israelin edustajien kanssa Lähi-idän rauhan tiellä olevien esteiden raivaamisesta.

Arafatin pieni, valkoinen kone laskeutui Arlandan lentokentälle sankassa lumisateessa iltapäivällä. Arafatia ja hänen avustajiaan olivat vastassa entinen ulkoministeri Sten Andersson ja nykyinen ulkoministeri Anna Lindh. Arafat viipyy Ruotsissa vuorokauden. Kentältä Arafat vietiin tapaamaan pääministeri Göran Perssonia. Sieltä Arafat meni valtiopäiville, missä häntä jo odottivat Israelin parlamentin edustajat, työväenpuolueen Yossi Beilin ja oikeistolaisen Likud-puolueen Meir Shitrit.

Yossi Beilin kuuluu Oslossa vuonna 1993 salaisesti neuvotellun rauhansopimuksen arkkitehteihin. Ruotsi järjesti vierailun, koska joulukuussa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Arafat luopui terrorismista ja tunnusti Israelin valtion.

Lähi-idän rauhan tiellä on yhä vaikeita kysymyksiä kuten Jerusalemin asema, pakolaiset, asutustoiminta, vesivarojen jako ja rajat. Arafat, Beilin ja Shitrit puhuivat lauantaina Ruotsin valtiopäivillä. Tilaisuuteen odotettiin myös YK:n, Yhdysvaltain, Venäjän, Saksan, Norjan, Egyptin ja Itävallan edustajia. Neljän vuoden ajan israelilaiset ja palestiinalaiset ovat neuvotelleet salassa Ruotsissa Lähi-idän rauhasta. Neuvotteluja on vetänyt entinen ulkoministeri Andersson. Neuvottelut ovat olleet jatkoa Oslon neuvotteluille ja niitä on käyty Olof Palmen kansainvälisen tiedekeskuksen tiloissa.

Arafat: palestiinalaiset valmiita takaamaan Israelin turvallisuuden

Arafat sanoi puheessaan, että palestiinalaiset ovat valmiita menemään pitkälle Israelin turvallisuusetujen turvaamiseksi. Arafat vakuutti rauhan olevan palestiinalaisten strateginen valinta. Arafat antoi ymmärtää, ettei se palestiinalaisvaltio, josta hän puhuu, aio liittyä sotilaallisiin liittoutumiin.

Rauhansopimuksen on Arafatin mielestä perustuttava kansainväliseen oikeuteen ja siinä on oltava kaksi tasaveroista osapuolta. Arafat painotti palestiinalaispakolaisten ongelman ratkaisemista. Lopullinen rauha Israelin kanssa ei ole Arafatin mukaan mahdollinen, ellei eri puolille maailmaa vuoden 1948 jälkeen paenneiden palestiinalaisten kysymystä ratkaista oikeudenmukaisesti.

Shitrit: Israel haluaa rauhaa

Arafatin jälkeen puhui Shitrit, joka vakuutti Israelin haluavan todella rauhaa. Rauha palestiinalaisten kanssa merkitsee hänen mukaansa, että rauha voidaan solmia myös Syyrian kanssa. Shitritin mukaan lähes puolet Israelin nykyhallituksen kannattajista parlamentissa haluaa rauhaa ja sen lisäksi tulevat vasemmistopuolueiden rauhanpyrkimykset. Shitrit sanoi olevansa iloinen kuullessaan, että Arafat on valmis neuvottelemaan kaikesta.

Shitrit toivoi, että yksityinen hanke meriveden muuttamisesta juomakelpoiseksi voisi poistaa kiistan vedestä. Beilin puolestaan toivoi, että Tukholman tapaaminen muodostaisi kolmannen virstanpylvään Tukholman vuoden 1988 ja Oslon vuoden 1993 tapahtumien ohella.

Beilin pohdiskeli, mitä seuraa, jos rauhanprosessia ei saada päätökseen 4. toukokuuta. Palestiinalaiset ovat siinä tapauksessa uhanneet julistautua yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi. Beilin toivoi, muttei uskonut rauhan valmistuvan ajoissa. Siksi hänestä on tärkeätä, että kumpikin osapuoli yrittää löytää keinon välttää väkivaltaa ja uusia erimielisyyksien aiheita.
(STT-TT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat