Mainos

Arafat luottaa Lähi-idän rauhankehitykseen

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat suhtautuu luottavaisesti Lähi-idän rauhankehitykseen. Arafat sanoo perustavansa luottamuksen siihen, että pääministeri Benjamin Netanjahusta on tullut hänen uusi kumppaninsa. Arafat on kertonut optimismistaan Itävallassa, jonne hän tuli suoraan Yhdysvalloista sen jälkeen kun Lähi-idän rauhansopimus saatiin allekirjoitettua. Arafat tapaa Itävallassa kokoontuvia EU-maiden johtajia ja keskustelee heidän kanssaan EU:n roolista Lähi-idän rauhanprosessissa.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoi tänään olevansa vakuuttunut siitä, että Washingtonissa allekirjoitettu sopimus Lähi-idän rauhanhankkeen edistämisestä toteutuu myös käytännössä. Suoraan Washingtonista Wieniin saapunut Arafat puhui myös sovinnolliseen sävyyn Israelin pääministeristä Benjamin Netanyahusta, jota hän kuvaili "yhteistyökumppanikseen".

-Olen varma siitä, että sopimusta noudatetaan, Arafat sanoi selostettuaan neuvottelutulosta Itävallan ulkoministerille Wolfgang Schüsselille. Väsyneen oloinen Arafat antoi tunnustusta myös neuvottelukumppanilleen Netanyahulle.
-Netanyahusta on ilmiselvästi tullut minun yhteistyökumppanini. Aiempien partnerien Yitzhak Rabinin ja Shimon Peresin tavoin meillä on nyt Netanyahu uutena yhteiskumppanina, joka jatkaa rauhanhanketta vaikeuksista huolimatta, hän sanoi.

Wienistä Arafatin oli määrä jatkaa Pörtschachiin ja kertoa sopimuksen sisällöstä EU:n ylimääräisen huippukokouksen osanottajille.

Osapuolet sitoutuivat rauhaan

Netanyahu ja Arafat allekirjoittivat viime yönä Suomen aikaa Lähi-idän rauhanhanketta edistävän sopimuksen Washingtonissa. Allekirjoittaminen päätti Yhdysvalloissa yhdeksän päivää käydyt neuvottelut.

Sopimuksen mukaan satoja palestiinalaisia vankeja vapautetaan Israelin vankiloista ja palestiinalaisten Länsirannalla sijaitsevia itsehallintoalueita lisätään entisestään 13 prosentilla. Vastapainoksi palestiinalaiset suostuvat tiukentamaan turvatoimia terrorismia vastaan ja poistamaan peruskirjastaan maininnan Israelin valtion tuhoamisesta.

Nyt allekirjoitettu sopimus - viralliselta nimeltään "Wyejoen muistio" on vain välietappi ennen neuvotteluja, joissa on määrä päättää palestiinalaisalueiden lopullisesta asemasta. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kertoi allekirjoitusseremonian jälkeen Washingtonissa, että nämä neuvottelut palestiinalaisalueiden asemasta alkavat kymmenen päivän kuluttua.

Silloin ryhdytään käsittelemään asioita, joiden vaikeus saa nyt saavutetun yhteisymmärryksen näyttämään varsin helpolta. Uusissa neuvotteluissa on määrä sopia mm. palestiinalaisten vaatimasta omasta valtiosta, jonka pääkaupunkina olisi Itä-Jerusalem.

Clinton Lähi-itään joulukuussa

Presidentti Clinton matkustaa joulukuussa palestiinalaisalueille, kun palestiinalaisten kansallisneuvosto on koolla päättämässä peruskirjan muutoksista. Wyejoen sopimus on poliittinen voitto Clintonille, joka on viime ajat joutunut julkisuuteen enimmäkseen Lewinsky-skandaalin vuoksi. Sopimusta auttoi osaltaan varmasti myös se, että Clinton on luvannut lisää talousapua niin Israelille kuin palestiinalaisillekin.

Sen sijaan amerikkalaiset kiistivät, että Clinton olisi luvannut Netanyahulle vapauttaa Israelin hyväksi vakoilleen Jonathan Pollardin. Israelilaiset joutuivat viime hetken kiistelyn jälkeen tyytymään siihen, että Clinton ilmoitti ottavansa Pollardin tapauksen "vakavasti" harkittavaksi.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.