Mainos

Arafat kieltäytyy antautumasta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat vannoo pysyvänsä piiritetyssä päämajassaan. Israel on tunkeutunut sillä aikaa Länsirannalle, Jeniniin.

Jasser Arafat

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoi yöllä Al-Jazeera-televisioaseman haastattelussa, ettei hän aio antautua Israelin joukoille, vaan kokee mieluummin marttyyrin kohtalon. Arafat on pysytellyt sitkeästi päämajassaan Ramallahissa, vaikka rakennus on piiritetty ja elintarvikkeista on pulaa.

Israelilaisjoukot ovat toimittaneet ruokaa ja lääkkeitä Arafatille ja tämän lähipiirille. Armeijan mukaan palestiinalaishallinnon johto on saanut evääkseen mm. juustoa, leipää sekä tonnikala- ja sardiinisäilykkeitä. Lisäksi ruokalähetykseen on kuulunut lääkkeitä ja vettä.

Israelin armeija aloitti turvallisuuspäämajan piirityksen lauantaina, kun palestiinalaiset kieltäytyivät luovuttamasta runsasta kolmeakymmentä ihmistä, joita Israel epäilee terroristeiksi.

Kansainvälisiä tarkkailijoita tarvitaan

YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinsonin vaatii Lähi-itään pikaisesti kansainvälisiä tarkkailijoita. Robinsonin mukaan Länsirannalla ja Gazassa tulisi aloittaa nopeasti ihmisoikeusrikkomusten tutkiminen.

Komissaari on antanut ihmisoikeustoimikunnan vuosikokouksessa selonteon miehitettyjen alueiden tilanteesta. Hänen mukaansa väkivaltaisuudet ja ihmisoikeusrikkomukset alueilla ovat lisääntyneet.

Bush visioi palestiinalaisvaltiota

Yhdysvaltain presidentti on George Bush ilmaissut jälleen toiveensa palestiinalaisvaltion perustamisesta.

Bush toivoi yöllä pitämässään puheessa, että palestiinalaiset saisivat oman rauhallisen valtionsa. Hänen mielestään palestiinalaisvaltion perustamisen esteenä ovat tahot, jotka haluavat murhaamalla varmistaa, ettei valtio koskaan toteudu.

Bush vannoikin, että Yhdysvallat aikoo ponnistella kaikin tavoin pysäyttääkseen terroritoiminnan, joka uhkaa rauhaa Lähi-idässä.

EU hätäkokoukseen

EU:n ulkoministerit kokoontuvat illalla hätäkokoukseen Brysselissä Lähi-idän tilanteen vuoksi.

EU:n puheenjohtajamaan Espanjan ulkoministeri Josep Piquen mukaan tarkoituksena on löytää keinot, joilla lähi-idän kireä tilanne laukaistaan. Kokouksen arvellaan myös ottavan kantaa siihen, kuinka YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma toteutetaan. Päätöslauselman mukaan alueelle on saatava heti tulitauko ja Israelin joukkojen on vetäydyttävä palestiinalaisalueilta.

Arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat puolestaan lauantaina Kairoon keskustelemaan palestiinalaisten ja heidän johtajansa Jasser Arafatin auttamisesta.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 03.04.2002)

Israelin armeijan sotastrategia pohjaa arabimaiden keskinäiseen erimielisyyteen, sanoo eversti Heikki Hult Maanpuolustuskorkeakoulusta.

(Huomenta Suomi 03.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.