Mainos

Apteekkiryöstöt yli kaksinkertaistuivat viime vuonna

Suomessa tehtiin viime vuonna 23 apteekkiryöstöä, mikä on yli tuplasti enemmän kuin edellisvuonna.

Apteekkimurtojen määrä pysyi kutakuinkin ennallaan. Niitä oli yhteensä 70.

Apteekkariliiton mukaan ryöstöjen ja murtojen määrä on yhteydessä katukaupassa liikkuvien huumeiden määrään ja laatuun.

- Jos poliisi ja tulli onnistuvat ratsaamaan suuria maahan tulevia huume-eriä, lisääntyvät myös lääkkeisiin liittyvät ryöstöt ja murrot. Aineista riippuvaiset pyrkivät saamaan haluamansa tavalla tai toisella, kertoo viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta.

Apteekeista anastetaan lähinnä keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, rauhoittavia ja unilääkkeitä. Saaliit jäävät yleensä pieniksi, koska apteekit pyrkivät pitämään näiden lääkkeiden varastot pieninä, ja huumausaineiksi luokiteltavat lääkkeet ovat turvajärjestelmien takana.

Apteekit ovat lisänneet murtosuojausta ja kameravalvontaa koko 2000-luvun ajan. Myös vartijoiden käyttö on miltei kaksinkertaistunut 10 vuodessa.

Luvut perustuvat noin 670 apteekin lähettämiin tietoihin. Kysely kattaa yli 80 prosenttia toimipisteistä.

Uhattu kirveellä ja kaasulla

Apteekkeja on ryöstetty lähikuukausien aikana muun muassa Varkaudessa, Juuassa, Sonkajärvellä, Turussa ja Savonlinnassa.

Turussa ryöstäjä uhkasi kirveellä ja Savonlinnassa kaasusumuttimella ja puukolla. Kemissä tekijällä oli varustuksenaan puukko.

Vaarallisista aseista huolimatta apteekkiryöstöistä on selvitty pääasiassa ilman henkilövahinkoja.

– Yleensä on selvitty mustelmilla ja naarmuilla. Tilanteesta ei kuitenkaan pääse ihan heti yli, jos joku on uhannut puukolla tai aseella, sanoo viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

– Tilanteiden uhkaavuutta lisää se, että ryöstäjät ovat usein enemmän tai vähemmän päihteiden alaisia eivätkä pysty kontrolloimaan mahdollista voimankäyttöään, sanoo erikoistutkija Jari J. Leskinen Keskusrikospoliisista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.