Apteekkari: Usko koululääketieteeseen on Suomessa liian ylivertainen

Apteekkari Onerva Pekkosen mielestä suomalaiset valitsevat antibiootit liian helposti luontaistuotteiden sijaan.

– Suomessa koululääketieteen autuaaksi tekevä usko on ylivertainen verrattuna muihin maihin. Siinä, missä Keski-Euroopassa köhää hoidetaan yrteillä, suomalaiset ottavat heti rajua yskänlääkettä tai antibioottikuurin, apteekkari Onerva Pekkonen sanoo.

Ennen kuin raaka-aineiden tuonti muualta tyrehdytti omaa viljelyä ja keruuta 1930-luvulla, Suomessakin tehtiin monet lääkkeet rohdoskasveista.

– Tänne perustettiin vuonna 1942 erityinen valvontakomissio elvyttämään rohdoskasviviljely, ettemme olisi niin riippuvaisia Euroopasta tulevista lääkeraaka-aineista. Pitkästä tauosta johtuen viljelyä ei kuitenkaan enää osattu.

Perinne elpyy

Rohdoskasvien viljelyperinne on nyt elpymässä uudelleen.

– Oulun yliopistossa selvitetään suomalaisten marjojen ominaisuuksia ja monien muiden lääkinnällisesti vaikuttavien kasvien biosynteesiä. Helsingin yliopistossa puolestaan tutkitaan ja kasvatetaan lääkekasveja myös tuotantoon.

Yhtenä esimerkkinä tällaisista kasveista Pekkonen mainitsee ruusujuuren.

– Se lisää elimistön vastustus- ja suoristuskykyä sekä parantaa henkistä kapasiteettia, oppimista ja muistia. Venäjällä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että sukellusveneiden miehistö pysyi suorituskykyisempänä ja pirteämpänä, kun he söivät ruusunjuurta.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja