Antidopingasiantuntija ottaa kantaa hiihdon dopingskandaaliin: "Ei tullut mitenkään yllätyksenä"

Liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäri, antidopingasiantuntija Sergei Iljukov ei yllättynyt tuoreesta dopingskandaalista, joka leimahti Seefeldin MM-hiihdoissa.

Saksan ja Itävallan poliisivoimat pidättivät yhteensä yhdeksän henkilöä. Viisi näistä pidätetyistä oli hiihtäjiä: itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke, virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä kazakstanilainen Aleksei Poltoranin.

Iljukov ei ota tutkinnan ollessa kesken kantaa yksittäisiin urheilijoihin, mutta kommentoi tilannetta laajemmassa perspektiivissä.

– Taistelu jatkuu. Nythän me näemme käytännössä antidopingjärjestelmän työn hedelmiä. Siinä mielessä tämä ei tullut mitenkään yllätyksenä, Iljukov sanoo MTV Urheilulle.

Tarkkoja arvioita siitä, minkä verran kansainvälisessä hiihdossa käytetään dopingia, on vaikea antaa. Iljukov muistuttaa, että suhtautuminen eri maissa on erilaista – taustalla on myös kulttuurieroja.

– Voin sanoa, että nykyisin käyttö on viime vuosikymmeneen verrattuna paljon pienempää. Se on vähentynyt erittäin merkittävästi, Iljukov sanoo.

– Olisi naiivia kuitenkin odotella, että dopingin käyttö jäisi kokonaan pois. Se on kuin rikollisuus.

Dopingratsioita tehtiin tuoreeltaan sekä Itävallan Seefeldissä että Saksan Erfurtissa. Iljukov nostaa yksilöidysti esiin Erfurtin tutkinnan kohteen, entisen Gerolsteiner-polkupyörätallin lääkärin Mark Schmidtin. Kyseinen saksalaislääkäri oli dopingskandaalin pyörteissä jo viime vuosikymmenellä, eikä Iljukovia yllättänyt, että hän on ollut tähtäimessä jälleen.

– Näkyy, millä lailla antidopingtoiminnassa on antidopingpuoli ja vastapuoli. Itse olen ollut antidopingpuolella reilun vuosikymmenen ajan, ja toistuvasti törmätään samoihin henkilöihin vastapuolella, Iljukov luonnehtii.

Urheilijat tarvitaan taisteluun mukaan

Entinen hiihtotähti, 15-kertainen arvokisamitalisti Aino-Kaisa Saarinen vetosi dopingin vastaisessa taistelussa torstain Huomenta Suomessa puhtaisiin hiihtäjiin toivomalla heiltä kannanottoja puhtaan urheilun puolesta.

Saarisen henkilökohtaisena lääkärinäkin aiemmin toiminut Iljukov yhtyy Saarisen viestiin.

– On erittäin tervetullut asia, että urheilijat ottavat kantaa asioihin. Näitä on nähty kansainvälisissä piireissä aika paljon, ja urheilijat ovat entistä enemmän äänessä, koska asia kuuluu myös heille.

– Loppupeleissä koko antidopingjärjestelmä on rakennettu juuri puhtaita urheilijoita varten. Heitä se palvelee ja suojaa. Ei mikään järjestelmä yksinään muuta tilannetta, jos asianosaiset eivät ole mukana pelissä, Iljukov korostaa.

Aino-Kaisa Saarinen pui hiihdon MM-kisoja 7:37
Aino-Kaisa Saarinen kommentoi dopingjupakkaa Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat