Aino-Kaisa Saarinen vetoaa dopingjupakassa puhtaisiin urheilijoihin – "Iivot, Thereset, Martinit ja muut"

Aino-Kaisa Saarinen pui hiihdon MM-kisoja 7:37
Aino-Kaisa Saarinen kommentoi videolla myös Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken MM-kisasuorituksia.

Entinen huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen peräänkuuluttaa lajin tuoreessa dopingjupakassa kannanottoja puhtailta urheilijoilta.

Saksan ja Itävallan poliisivoimat pidättivät yhteensä yhdeksän henkilöä Seefeldin MM-hiihtojen yhteydessä keskiviikkona. Pidätetyistä viisi oli hiihtäjiä, ja he ovat mediatietojen mukaan itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke, virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä kazakstanilainen Aleksei Poltoranin.

– Totta kai nämä ovat aina ikäviä uutisia, mutta toisaalta järjestelmä toimii, kun saadaan kerralla tällainen, mikä kuulostaa järjestäytyneeltä toiminnalta, poliisioperaatiossa kiinni, Saarinen sanoi Huomenta Suomessa.

– Toivottavasti tämä on pelotteena myös heille, ketkä harkitsevat epäreilua peliä, että tästä todellakin jää kiinni ja siitä ei hyvä heilahda.

15 aikuisten arvokisamitalia urallaan saavuttanut Saarinen muistuttaa, että Itävallassa dopingin käyttö on rikos, josta voidaan määrätä jopa 10 vuotta vankeutta.

– Se on ihan eri asia jo verrattuna pelkkään kilpailukieltoon. Nämä asiat herättävät toivottavasti miettimisen paikkaa niille, ketkä vilunkipeliä miettivät.

Saarinen korostaa, että olisi tärkeää, että huippu-urheilijat ottaisivat asiaan kantaa.

– Dopingin käyttö on petos puhtaita urheilijoita kohtaan. Jos he tästä asiasta puhuvat ja sanovat, niin kyllä sillä on vaikutusta.

– Nämä Iivot, Thereset, Martinit ja muut ovat myös esikuvia nuorille urheilijoille. Olisi tärkeää, että he puhuvat ja sanovat, että näin ei saa toimia. Sitä kautta jo nuoresta pitäen aletaan ajatella, että ainut oikea tapa menestyä ja saavuttaa mitalit on puhtain keinoin, ja silloin on helppo hymyillä palkintopallilla.

Norjalaistähdet Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby ovat sovittaneet urallaan dopingpannan, mutta kuten Saarinen viittaa, hekin ovat puhuttuina hiihtäjinä merkittäviä mielipidevaikuttajia.

Lue myös:

    Uusimmat