Mainos

Annanin odotetaan matkustavan Irakiin

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin on mitä todennäköisimmin matkustettava Irakiin, mikäli aseelliselta iskulta aiotaan välttyä, arveltiin tänään.

Annanin matkan oli määrä ratketa tänään, jolloin hän tapasi YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan edustajat. Kokouksessa oli määrä yrittää muotoilla sopimus, jonka Annan esittäisi Irakille.

Yhdysvallat on uhannut Irakia aseellisella iskulla, mikäli YK:n asetarkastajia ei päästetä tekemään vapaasti työtään Irakissa. Diplomaattilähteet arvelivat, että mikäli Annan matkustaa Irakiin, hän tapaa matkansa varrella Irakin ulkoministerin Saeed Al Sahafin Pariisissa ylihuomenna.

TänäänSahaf sanoi Irakin toivovan, että YK onnistuisi muotoilemaan Irakille "objektiivisen" sopimuksen, jonka perusteella kiistanalaiset "presidentilliset" alueet - joihin kuuluu mm. presidentti Saddam Husseinin palatseja - voitaisiin tarkastaa.

Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat ja Britannia olisivat valmiit tukemaan Annanin Irakin-vierailua, mikäli YK:n ehdotus Irakille tarkoittaisi sitä, että asetarkastajat saisivat Irakissa vapaat kädet eli oikeuden tarkastaa haluamansa alueet koska tahansa.

Kansainyhteisön maista tukea

Uusi-Seelanti ja Australia sen sijaan ovat aseellisen iskun kannalla. Molemmat maat ovat luvanneet mahdolliselle iskulle myös aineellista tukea. Australialaiset aikovat lennättää Persianlahdelle huomenna erikoisjoukkojaan, vaikka Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin turvallisuusneuvonantaja Sandy Berger antoikin tänään ymmärtää, että hyökkäykseen menisi vielä ainakin viikko.

-Sitä ei mitata päivissä, muttei kuukausissakaan, ilmoitti Berger kyselyihin iskun ajankohdasta.

Husseinin neuvonantajan Amer Hammoudi Al Saadin mukaan YK:n tarkastajien pitäisi mitä todennäköisimmin lähteä maasta, mikäli hyökkäys toteutuu. Saadin mukaan hyökkäys tuhoaisi myös tarkastajien välineistön.

YK:n asetarkastajat ovat työskennelleet Irakissa löytääkseen ja tuhotakseen mahdolliset joukkotuhoaseet ja taatakseen, ettei Irak voi vastaisuudessa sellaisia valmistaa. Irak on kiistänyt Yhdysvaltain väitteet, joiden mukaan maassa olisi joukkotuhoaseita.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.