Mainos

Annanin Bagdadin-vierailulla kovat panokset

Irakin ja YK:n välisessä asetarkastuskiistassa toiveet asetetaan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin Bagdadin-matkaan ja sen tuloksiin. Annan neuvottelumatkaa pidetään viimeisenä keinona ratkaista kiista rauhanomaisesti ja estää Yhdysvaltain ja Britannian kaavailema sotilasisku Irakiin.

Annan matkustaa Irakiin perjantaina, mutta hänen vierailunsa pituutta ei ole toistaiseksi ilmoitettu. Yhdysvaltain ja Britannian uskotaan kuitenkin lykkäävän sotilaallista iskua kunnes neuvottelumatkan tulokset ovat tiedossa, todennäköisesti ensi viikon alkupäivinä.

Yhdysvaltain kongressi palaa tiistaina talvitauolta ja käsittelee silloin päätöslauselmaa voiman käytöstä Irakia vastaan. Ei ole kuitenkaan varmaa, pitääkö presidentti Bill Clinton kongressin hyväksymistä tarpeellisena Irakin vastaiseen iskuun. Persianlahdella olevien amerikkalaisjoukkojen komentaja kenraali Anthony Zinni on sanonut, että hänen joukkonsa ovat valmiita iskuun jo tällä viikolla.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin luonnehti tänään YK:n pääsihteerin Kofi Annanin matkaa "äärimmäisen tärkeäksi". Jeltsinille kuuluu tiedottajansa Sergei Jastrzhembskin mukaan kiitos Annanin suostuttelemisesta matkustamaan Bagdadiin.
-Presidentti puhui (Annanin Irakin-matkasta) jo Roomassa. Osa lehdistöstä ei uskonut häntä, mutta matka toteutuu Jastrzhembski sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sanoi puolestaan tänään Budapestissa, että Annanin neuvottelumatka Irakiin antaa lisämahdollisuuksia diplomaattiselle ratkaisulle asetarkastuskiistaan.

YK evakuoi henkilöstöään Bagdadista

YK evakuoi kolmisenkymmentä työntekijäänsä Bagdadista. YK:n edustajan mukaan henkilöstön evakuointi on varotoimi mahdollisen Irakin vastaisen hyökkäyksen varalta. Suurin osa evakuoitavista lähtee Bagdadista jo varhain huomenna maanteitse kohti Jordaniaa. Torstain evakuointien jälkeen Irakiin jää vielä noin 140 YK:n ja sen jäsenjärjestöjen työntekijää.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.