Anna viettelysten viedä – läskiäissunnuntai on täällä!

Laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla? Valitse molemmat, sillä läskiäissunnuntai on täällä.

Tiesitkö, että laskiaissunnuntaita voitaisiin käytännössä kutsua läskiäissunnuntaiksi, sillä vanhan kansan perinteiden mukaisesti laskiaisena ahmitaan navat täyteen ennen paastoa?

Laskiaisen nimitys tulee laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja se määrittää kaikkien muiden kevään kirkollisten merkkipäivien paikan kalenterissa. Laskiaissunnuntain jälkeisenä tiistaina vietetään laskiaistiistaita, jota seuraavana päivänä, tuhkakeskiviikkona,alkaa katollisten 40 arkipäivän kestävä paastoaminen.

Rasvamakkaraa ja läskiä

Vanha kansa valmistautui paastoaikaan luonnollisesti syömällä laskiaisena mahdollisimman raskaasti ja rasvaisesti. Tällä uskottiin varmistettavan ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi. Syöjien sormet ja suupielet piti suorastan kiiltää rasvasta, sillä se ennusti lihavempia sikoja ja parempaa maidontuotantoa lehmillä. Hernerokasta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampi ja rasvaisempi. Soppaan pääsi herneiden lisäksi joulukinkun rippeet: sian pää ja sorkat. Laskiaisena tarjolla oli myös lämmitettyjä rasvamakkaroita ja juustoja.

Muista siis tankata läskiäissunnuntaina itsesi täyteen, jotta voit sitten laskeutua mukavasti paastoon.

Lähde: Ruokatieto

Perinteisiä laskiaisreseptejä:

Läskiäissunnuntain erikoiset:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja