Mainos

Ampumatilastot yhä karumpia: “New York on kuin villi länsi – syy pormestarin”

New Yorkin poliisilaitoksen NYPD:n tilastojen mukaan ammuskelut ja puukotukset ovat kaupungissa yhä yleisempiä.

Paikoittain ampumavälikohtausten määrä on noussut lähes 50 prosenttia viime vuodesta.

New Yorkin poliisilaitos julkisti äskettäin vuoden 2014 ensimmäisen kuuden kuukauden rikostilastoja. Niiden mukaan tänä vuonna riidat ratkaistaan yhä useammin asein.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana New Yorkissa rekisteröitiin 730 ammuskelua - se tarkoittaa yli 10 prosentin nousua vuodesta 2013.

Viime viikonlopun aikana eri puolilla kaupunkia ammuttiin 23 ihmistä, heistä kahta kuolettavasti.

Enemmistö newyorkilaisista syyttää tilanteesta tammikuussa virkaan astunutta pormestari Bill de Blasiota.

De Blasio on muun muassa kieltänyt poliiseja käyttämästä edeltäjiensä Rudi Giulianin sekä Michael Bloombergin kehittämää niin sanottua Stop and Frisk -metodia liian usein tai ilman painavaa syytä.

Stop and Frisk tarkoittaa henkilön pysäytystä ja tarkistusta aseiden varalta. Esimerkiksi pahamaineisella Brownsvillen alueella Brooklynissa NYPD teki yhteensä 10 540 stop and frisk -pysäytystä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana vuonna 2011. Tänä vuonna sama luku on 126. NYPD:n mukaan ammuskelut ovat Brownsvillessa ensimmäisen puolen vuoden aikana lisääntyneet 47 prosenttia. 

“Rikolliset tietävät, ettemme voi tehdä mitään”

Uusimmat tilastot repivät poliisilaitoksen ja kaupungin johdon välejä entuudestaan. Kenttätyötä tekevät poliisit pitävät de Blasion määräyksiä lamaannuttavina.

Aiemmin poliisi meni väliin, mikäli jokin tilanne näytti epäilyttävältä. Nyt poliisi on ottanut etäisyyttä. 

– Meidän on ollut pakko antaa olla. Emme enää viitsi sekaantua, koska siitä tulee ongelmia, toteaa Brooklynin pahamaineisella Brownsvillen alueella työskentelevä poliisi MTV Uutisille nimettömänä.

– Tämä on kuin Villi Länsi. Uusi ilmapiiri ja uudet säännöt näkyvät kadulla joka päivä. Rikolliset pitävät päällään niin paljon aseita kuin jaksavat kantaa. He tietävät, että kaupungin johto on heidän puolellaan ja että emme voi noin vain pysäyttää.

Poliisi muistuttaa kuitenkin, että tavalliselle, lainkuuliaiselle kansalaiselle New York on ammuskeluista huolimatta turvallinen kaupunki.

– Tilastoja pitäisi tulkita pidemmältä aikaväliltä. Esimerkiksi viimeisen viiden vuoden aikana ampumiset ovat kokonaisuudessaan vähentyneet. Samoin tapot ja ryöstöt. Monet alueet New Yorkissa ovat turvallisempia kuin koskaan aiemmin. Ainakin siinä tapauksessa, ettei kuulu jengeihin tai välitä huumeita, poliisi muistuttaa.

Ex-vangit kaduille rikoksia ratkomaan

Pormestari Bill de Blasio on päättänyt lähestyä ongelmaa uudenlaisella ratkaisulla. Kaupunki sijoittaa 12.7 miljoonaa dollaria (9.6 milj. euroa) niin sanottuihin ‘rikosten keskeyttäjiin’.

Save Our Streets -ohjelma palkkaa riveihinsä entisiä rikollisia, joiden tehtävänä on mennä väliin ja pysäyttää väkivaltaisia yhteenottoja kaduilla. Entisiä rikollisia kaupunki palkkaa de Blasion mukaan siksi, että he tuntevat kadut ja jengien johtajat entuudestaan.

Pormestarin projekti on toistaiseksi herättänyt lähinnä hämmennystä, mutta de Blasio sanoo järjestelmän toimineen hyvin muissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Baltimoressa samantapainen kokeilu, Safe Streets, vähensi ampumavälikohtauksien määrää huomattavasti. Myöhemmin Baltimoren Safe Streets jouduttiin kuitenkin lopettamaan, sillä osa kaupungin palkkaamista ‘keskeyttäjistä’ palasi takaisin huumekauppiaiksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.