Amnesty: Pidätettyjen järjestelmällinen kidutus jatkuu Turkissa

Järjestelmällinen kidutus jatkuu Turkissa lakiuudistuksista huolimatta, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin uusi Turkki-raportti kertoo.

Pidätetyille annetaan sähköshokkeja, heitä roikotetaan käsivarsista ja hakataan jalkapohjiin, suihkutetaan kylmällä vedellä ja pahoinpidellään seksuaalisesti.

Järjestö on myös pannut merkille, että sellaiset kidutusmenetelmät, jotka eivät jätä näkyviä jälkiä uhreihin, ovat yleistyneet Turkissa.

Amnesty on vuoden alkupuoliskolla kerännyt tietoa yli 60 ihmisen kidutuksesta tai pahoinpitelystä Turkin viranomaisten huostassa. Raportti julkistettiin Brysselissä tänään.

Järjestö kehottaa EU:ta arvioimaan huolellisesti Turkin ihmisoikeustilannetta, ennekuin päätös sen ottamisesta jäsenyysehdokasmaaksi tehdään. -Pelkät sitoumukset paperilla eivät riitä. Ihmisoikeuskehitystä arvioidessa on tarkasteltava sitä, minkälaisiin käytännön toimiin lakiuudistukset ovat johtaneet. Kidutuksen osalta tuore raporttimme osoittaa selvästi, etteivät uudistukset ole riittäviä, Amnestyn EU-toimiston johtaja Dick Oosting arvioi.

Amnesty kehotti EU:ta patistamaan Turkkia muuttamaan lainsäädäntöä, joka sallii pidätettyjen täydellisen eristämisen. Eristämisaikaa on hiljan lyhennetty 24 tuntiin, mutta se ei ole järjestön mukaan vähentänyt kidutusta. -Täydellisen eristyksen käyttö merkitsee käytännössä vapaiden käsien antamista pidätettyjen kidutukseen ja pahoinpitelyyn, Oosting toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat