Mainos

Amnesty: Libanonissa sotarikoksia molemmin puolin

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Israelin armeija syyllistyi Libanonin sodan aikana suhteettomiin hyökkäyksiin siviilejä vastaan. Hizbollah puolestaan ei tehnyt tarpeeksi suojellakseen siviilejä Israelin iskujen vaikutuksilta.

Israelin joukot ja Hizbollah-järjestön sissit syyllistyivät sotarikoksiin hyökkäämällä siviilejä vastaan viime kesänä käydyn sodan aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan. Järjestö vaatii YK:ta järjestämään pikaisesti riippumattoman tutkimuksen sodan tapahtumista.

Amnesty arvostelee Israelin joukkoja suhteettomista ja mielivaltaisista hyökkäyksistä. Erityisesti järjestö viittaa laajaan rypälepommien käyttöön siviilialueilla sodan viimeisinä päivinä.

Amnesty listaa 70-sivuisessa raportissaan todisteet kansainvälisen lain rikkomisesta 34 päivää kestäneessä sodassa. Kyseessä on järjestön kolmas raportti sodasta.

Raportissa toistetaan aiemmat syytökset Hizbollahia vastaan. Amnestyn mukaan sissijärjestö ei tehnyt tarpeeksi suojellakseen siviilejä Israelin iskujen vaikutuksilta. Amnesty toteaa, että joissakin tapauksissa Hizbollahin taistelijat ampuivat ohjuksia siviilialueilta.

- Nyt tarvitaan kiireisesti täydellinen, riippumaton YK-johtoinen tutkimus, jossa varaudutaan samalla uhrien hyvittämiseen, sanoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Malcolm Smart. Jos tähän ei ryhdytä, tämä merkitsee Smartin mukaan sodan siviiliuhrien pettämistä ja viestiä siitä, että vastaavanlaisiin hyökkäyksiin voi jatkossakin ryhtyä ilman pelkoa seurauksista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.