Ammattimalli muistuttaa: Sinä olet täydellinen!

Suomalainen kaunotar, raikas Lumene-kasvo ja ammattimalli Emilia Järvelä on pitänyt jalat maassa ja pään kylmänä mallimaailmassa. Mitä mieltä nainen mahtaa olla trendikkäistä reality-ohjelmista, joissa kilpaillaan huippumallin tittelistä? Entä kuinka on mahdollista säilyttää terve itsetunto kovalla ja kilpailuhenkisella alalla?

Viime syksynä New Yorkiin töiden perässä suunnistanut ammattimalli Emilia Järvelä, 27, kuvailee helsinkiläistä työympäristöä suhteellisen aidoksi ja rehelliseksi verrattuna moneen muodin keskukseen. Suomen kotoisuuden vastapainoksi toinen koti löytyi hieman yllättäen suurkaupungin sykkeestä.

– New York on upea ja jännittava kaupunki. Tunnen olevani täällä kuin kala vedessä!

12-vuotiaana ensimmäiset työkokemuksensa saanut Emilia myöntää, että myös mallin ammattiin kuuluu kaksi puolta, positiivinen ja negatiivinen.

– Omilla valinnoilla ja asenteella on uskomattoman suuri merkitys siihen, millaisiksi työtilanteet ja kokemukset muodostuvat. Nuorena ei aina välttämättä ole helppoa seisoa yksin sanojensa takana, arvostaa itseään ja sanoa ei, mutta kun on rehellinen itselleen ja toimii sen mukaisesti, voi välttyä huonoilta kokemuksilta, nainen kertoo.

– Suurin vaikuttaja ja voimavara omalla kohdallani on saamani kasvatus ja sen muovaama arvomaailma sekä mallitoimistoni ehdoton tuki. Niillä eväillä, jotka saa kotoa, on merkittävä rooli terveen menestyksen ja itsetunnon rakennusaineina. Olen aina tottunut hoitamaan ensin työt parhaani mukaan, jonka jälkeen hurvitteluille ei ole edes oikein ollut aikaa – eikä halua. Itselleni juhlimista tärkeämpää töiden ulkopuolella on tehdä asioita, joista oikeasti nauttii!

Itse nuorena mallina työskennellyt nainen tietää, että alalta löytyy houkutuksia, vaaroja ja epärehellisyyttä, mutta hän korostaa, kuinka tärkeää on seisoa omien aatteidensa ja arvojensa takana ja ennen kaikkea uskoa itseensä.

– Tällä alalla täytyy olla selkärankaa. On tilanteita, joissa itsensä puolustaminen vaatii rohkeutta, varsinkin nuorella iälla, mutta onneksi oman mallitoimiston puoleen voi aina kääntyä.

Malliohjelmiin hakeutuvat seikkailunhaluiset

Emilia on edennyt urallaan harkiten, aloittamalla nuorena mallintyöt opiskelun ohella ja jatkaen siitä kokopäiväiseksi ammattimalliksi. Nyt jo vuosia mallintöitä tehnyt kaunotar ei ole juurikaan seurannut suosittuja televisiosarjoja, joissa suomalaisista ja ulkomaisista mallikokelaista leivotaan mahdollisia tulevia huippumalleja. Puhuttaessa kyseisistä tuotannoista nainen toteaa hymyillen, ettei koskaan kokenut tv:n olevan vaihtoehto.

– Olin jo mallitoimiston listoilla tuolloin, enkä ole koskaan halunnut tämän tyyppistä julkisuutta.

– Kilpailuun mukaan lähteminen kertoo tietynlaisesta seikkailunhalusta, kiinnostuksesta ja itsevarmuudesta. Toisaalta joku saattaa osallistua kilpailuun puhdasta uteliaisuuttaan ja huomata homman edetessä, että ei tämä ollutkaan oma juttu. Malliohjelmien kautta kilpailijoille raotetaan mallimaailman ovea, ja se mitä sieltä paljastuu ei varmastikaan vastaa kaikkien odotuksia. Mallina työskentely on oikeaa työtä, ja harvoin helpoimmasta päästä. Uskon kuitenkin, että malliohjelmat tarjoavat hyvän mahdollisuuden päästä uralla alkuun ja saada näkyvyyttä hyvin kilpailuhenkisellä sektorilla.

Vinkit alasta kiinnostuneille

Tasapaino työn ja muun elämän välillä auttaa käsittelemään paineita. Varsinkin nuorena mallina työskentelevä saattaa sortua ajattelemaan, että mallina oleminen on koko elämä, jolloin myös pinnallinen kritiikki saattaa tuntua raskaalta.

– Se on herkkää aikaa nuorelle, joka on vasta hahmottamassa kuvaa itsestään. Kritiikkiä tulee jatkuvasti ja paljon eri suunnilta, niin työn parissa kuin sen ulkopuoleltakin. Terveellä itsetunnolla ja lähipiirin tuella on tällöin suuri merkitys. Itse ajattelen, että niin hyvä kuin huonokin palaute auttaa tarkastelemaan itseään ja esimerkiksi omaa työpanosta aivan uudella tavalla, se auttaa kehittymään ja vahvistaa motivaatiota. Aina voi tulla paremmaksi ja kehittää ammattitaitoaan. Ja mikä parasta, kokemuksen lisääntyessä oppii myös jättämään merkityksettömät huomautukset omaan arvoonsa. Kannattaa muistaa, että jokainen asiakas ja työ on erilainen, eikä koskaan tiedä, mitä kulloinkin haetaan. Jokaiseen muottiin ei onneksi tarvitse mahtuakaan.

– Olet täydellinen omana itsenäsi, Emilia tiivistää ja neuvoo nuoria malleja vain tarttumaan rohkeasti haasteisiin ja jättämään ennakkoluulot ja epäilyt. Positiivisuus ja vahva läsnäolo tekevät vaikutuksen. On tärkeää viestiä olemuksellaan, että haluaa olla tässä ja nyt.

Emilia kannustaa aloittelevia malleja töiden lisäksi opiskelemaan, harrastamaan ja tekemään asioita, jotka oikeasti kiinnostavat. Myös omaa osaamistaan kannattaa rakentaa monipuolisesti.

– Asiat järjestyvät aina, kun on riittävästi tahtoa, kärsivällisyyttä ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin! Positiivisia käänteitä ja takaiskuja sattuu matkan varrelle, mutta juuri tämän yllätyksellisyyden takia nautin ammatistani tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin!


Kuvat: Paparazzi Model Management, LUMENE

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja