Mainos

Amfetamiinipsykoosi yleistyy huumeiden käytön lisääntyessä

Amfetamiinipsykoosi on yleistynyt huumeiden käytön lisääntyessä. Pitkäaikainen amfetamiinin käyttö voi johtaa skitsofrenian kaltaiseen oireyhtymään aiemmin terveillä ihmisillä.

Dosentti Hannu Koponen sekä lääketieteen lisensiaatit Marja Kuronen ja Tuula-Mari Välimäki epäilevät Duodecim-lehden artikkelissa, että tämä vakava ilmiö voi usein jäädä tunnistamatta ja hoitamatta. Amfetamiinin käytölle ei Koposen mukaan ole nykyisin enää lääketieteellisiä perusteita, mutta sen vahva asema huumeiden joukossa on suomalainen ilmiö. Meillä amfetamiinijohdannaiset ovat kannabiksen jälkeen toiseksi yleisin huumausaine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa heroiiniakin käytetään enemmän kuin amfetamiinia. Amfetamiinisulfaatin lisäksi Suomessa käytetään metamfetamiinia ja ekstaasia, jonka käyttö on lisääntynyt parin viime vuoden aikana.

Psykoottisuus voi jäädä pysyväksi

Amfetamiinipsykoosin tavallisimmat oireet ovat vainoharhaiset ajatukset sekä näkö, tunto ja kuuloharhat. Oireita voi esiintyä sekä amfetamiinin käytön aikana että vieroitusvaiheessa. Psykoottisuus voi korjaantua muutamassa päivässä tai viikossa, mutta toisinaan se saattaa jäädä pysyväksikin, vaikka amfetamiinin käyttö lopetettaisiin. Joillekin taas yksittäinen amfetamiiniannos voi aiheuttaa psykoosin, vaikka ainetta ei olisi käytetty aiemmin pitkiin aikoihin.

Amfetamiinin käyttöön liittyvät sairaalahoitojaksot ovat lisääntyneet tällä vuosikymmenellä 59:stä 362:een. Samanaikaisesti amfetamiinitakavarikot ovat moninkertaistuneet. Vuonna 1990 amfetamiinia takavarikoitiin 1,4 kiloa, mutta vuonna 1996 määrä oli 22,6 kiloa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.