Mainos

Amfetamiinia salakuljetettu Virosta

Virosta on salakuljetettu Suomeen syksyn aikana huomattavan puhdaslaatuista, jopa 96-98 -prosenttista amfetamiinia. Aine on ollut tuntuvasti halvempaa kuin aiemmin Hollannista tai Puolasta tuotetut huumausaine-erät.

Poliisi ja tulli tiivistivät yhteistyötään syksyllä huumevirran katkaisemiseksi. Poliisi käytti ensi kertaa huumerikosten selvittämisen yhteistyömuotona profilointia eli potentiaalisten salakuljettajien yhteisten piirteiden etsintää. Tullilla oli tästä aiempaa kokemusta.

Profilointi tuotti tulosta, sillä yhteisten piirteiden avulla pystyttiin tunnistamaan salakuljettajia suuresta matkustajavirrasta. Poliisi pääsi sen jälkeen tekemään isoja takavarikkoja. -Takavarikot olivat Suomen mittapuussa erittäin suuria. Kaikkiaan syksyn aikana tutkittavina olleissa tapauksissa saatiin amfetamiinia takavarikkoon yksinomaan Helsingin poliisilaitokselle noin neljä kiloa, kertoo rikosylikomisario Paavo Selin laitoksen huumerikosyksiköstä.

Aiemmin Virosta on tullut Suomeen joitakin yksittäisiä eriä mm. huonolaatuista hasista, jolle ei löytynyt markkinoita täältä. Syksyllä aloitettu viranomaisten yhteistyö paljasti , että Tallinna on uusi amfetamiinin salakuljetusreitti, joka on syytä jatkossa ottaa huomioon aivan vastaavalla tavalla kuin Hollannin reittikin.

Poliisi ei paljasta salaista asettaan

Selin pitää profiloinnin aloittamista "kultajyvän löytämisenä", sillä tuloksiin päästiin sen avulla hyvin nopeasti. Ymmärrettävistä syistä hän ei halua paljastaa menetelmää, jonka perusteella matkustajia poimittiin tarkastuksiin. Rannassa seisomalla ja satunnaisesti matkustajia poimimalla tämä ei kyllä olisi onnistunut.

Tutkinnassa on käynyt ilmi, että salakuljetus oli virolaisten ja suomalaisten ammattimaisten salakuljetuksen organisoijien käsissä. Selinin mukaan heillä on ollut entuudestaan kontollaan mm. huumausainerikoksia ja muuta salakuljetusrikollisuutta. Viron salakuljetusreittiin osallistuneita rikoksesta epäiltyjä on ollut vangittuina noin 20 henkeä, joista suurin osa virolaisia. Esitutkinta on sujunut yhteistyössä Viron poliisin kanssa.

Poliisi satsaa myös jatkossa salakuljetuksen valvontaan, koska amfetamiinin käytöllä ja välityksellä on vahva kytkentä muuhun vakavaan rikollisuuteen kuten mm. asuntomurtoihin, ryöstöihin ja varkaussarjoihin.

Lähes kaikki viranomaisten takavarikoimat salakuljetuserät oli tuotu lautalla Tallinnasta Helsinkiin. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan voitu selvittää amfetamiinin todellista alkuperää. Vaihtoehtoja on useita, mm. Ukraina, Venäjä, Viro, Latvia ja Puola. Amfetamiinin kohdemaa on ollut Suomi. Täällä on ollut kysyntää niin paljon, että aine on levinnyt kotimaan markkinoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.