Amerikoiden huippukokouksessa luodaan vapaakauppa-aluetta

Presidentti Bill Clinton kehotti tänään Pohjois- ja Etelä-Amerikan valtioiden johtajia työskentelemään ponnekkaammin sen hyväksi, että taloudelliset ja poliittiset muutokset hyödyttävät tavallisia ihmisiä. Clinton piti avauspuheen Amerikan maiden huippukokouksessa, joka alkoi tänään Chilen pääkaupungissa Santiagossa.

Clintonin mukaan läntisen pallonpuoliskon maissa on yhä "liikaa köyhyyttä, tuloerot ovat liian suuret, kansalaisyhteiskunta liian hauras, oikeusjärjestelmä liian heikko ja liian monilta ihmisiltä puuttuu koulutusta ja taitoja joilla menestyä uudessa talouselämässä".

Huippukokouksessa Yhdysvallat ja 33 muuta läntisen pallonpuoliskon valtiota yrittävät käynnistää neuvottelut maailman suurimman vapaakauppa-alueen perustamiseksi. Sekä Pohjois- että Etelä-Amerikan kattava vapaakauppa-alue FTAA (Free Trade Area of the Americas) on tarkoitus saada aikaan vuoteen 2005 mennessä. Valtava alue pitäisi sisällään lähes miljardi kuluttajaa ja sen yhteinen kansantuote olisi noin kymmenen miljardia dollaria.

Yhdysvalloilla on jo vapaakauppasopimukset Meksikon ja Kanadan kanssa (Nafta) ja eteläisessä Amerikassa vapaakauppa-alueita on jo useita ja yhteistyötä niiden kesken tiivistetään. Mercosur-maat eli Brasilia, Argentiina, Chile, Paraguay ja Uruguay sopivat jo toissapäivänä vapaakauppaneuvottelujen aloittamisesta Andi-yhteisön maiden kanssa. Neuvottelut tähtäävät vapaakauppa-alueen perustamiseen vuoteen 2000 mennessä. Andi-yhteisöön kuuluvat Venezuela, Peru, Kolumbia, Ecuador ja Bolivia.

Lisäksi Mercosur-maiden on määrä solmia puitesopimus vapaakaupasta Keski-Amerikan maiden eli Guatemalan, Salvadorin, Hondurasin, Nicaraguan ja Costa Rican kanssa. Myös EU:n kanssa on määrä aloittaa vapaakauppaneuvottelut ensi vuoden alussa. FTAA-neuvottelujen aloittamista saattaa kuitenkin hidastaa se, että Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ei tällä kertaa saanut kongressilta täysiä neuvotteluvaltuuksia asiassa. Kongressi varasi itselleen oikeuden tehdä mahdollisesti saavutettavaan sopimukseen muutoksia. Muita huippukokouksen asialistalla olevia aiheita ovat mm. koulutus, köyhyyden poistaminen sekä ihmisoikeudet ja oikeusjärjestelmien kohentaminen.

Lue myös:

    Uusimmat