Amerikkalaismies jätti huonon arvion ja kieltäytyi maksamasta majoituksen lisämaksua – käräyttikö Airbnb-emäntä vieraansa kostoksi tämän vaimolle?

Oletko nähnyt ennen tällaista asuntoa? Suomalainen ufotalo on Airbnb-hitti maailmalla 3:31
KATSO MYÖS: Oletko nähnyt ennen tällaista asuntoa? Suomalainen ufotalo on Airbnb-hitti maailmalla.

Airbnb-majoitukseen pettynyt amerikkalaismies väittää majoittajansa käräyttäneen vieraansa tämän vaimolle.

Yhdysvaltojen Mississippissä asuva Shawn Mackey ajautui pahemman luokan riitaan Airbnb-majoittaja Pamela Fohlerin kanssa. Mackey väittää Fohlerin lähettäneen Mackeyn vaimolle valvontakameran kuvan Mackeysta ja toisesta naisesta, kun mies kieltäytyi maksamasta ylimääräistä maksua majoituksestaan ja jätti Airbnb-emännästään huonon arvostelun, uutisoivat muun muassa Daily Beast ja New York Post.

Mackey on haastanut Fohlerin oikeuteen syyttäen tätä muun muassa yksityisyytensä loukkaamisesta ja avioliitolleen aiheutuneesta vahingosta.

Tällaiset säännöt Airbnb-majoituksessa oli

Kaikki sai alkunsa, kun Mackey vuokrasi syyskuussa 2022 kolmen makuuhuoneen ja kahden kylpyhuoneen Airbnb-kodin Memphisistä ystäviensä kanssa viikonlopuksi. Yhteensä majoittujia piti olla neljä.

Viesteissään majoittajalleen Mackey kertoi kutsuvansa lisäksi ylimääräisiä vieraita päivälliselle, mutta kertoi, etteivät nämä jäisi yöksi. 

Fohler pyysi Mackeyta kuitenkin rekisteröimään kaikki vieraat, vaikka nämä eivät jäisi yöksi, johon Mackey myöntyi. 

Vahvistussähköpostissaan Fohler listasi vielä talon säännöt: ei tupakointa tai sähkötupakointia, ei liikaa melua, ei paikallisia vieraita, ei pystäköintiä autotallin ovien eteen tai pihatien oikealle puolelle, ei lasia, ruokaa, juomia tai virtsausta uima-altaaseen eikä naku-uintia. 500 dollarin sakko seuraisi, jos poliisit kutsuttaisiin paikalle mistä tahansa syystä ja 250 dollarin sakko sekä majoituksen peruutus, jos paikalla olisi ylimääräisiä vieraita. 

Mackeyn varaus oli neljälle hengelle, mutta Fohler sanoi sähköpostissaan, että vierasmäärää voi päivittää koska tahansa. Sähköpostissa varoitettiin, että turvakamerat kuvaavat jatkuvasti talon ulkopuolella ja niitä käytetään vahvistamaan vieraiden lukumäärä, melutaso sekä muut häiriöt.

Mackey vakuutti pitävänsä hyvää huolta Fohlerin majapaikasta. 

Airbnb-majoittaja syytti melusta ja häiriöistä ja kehotti poistumaan

Muutama tunti majapaikkaan saapumisensa jälkeen Mackey lähetti Fohlerille päivitetyn vieraslistan, jolla oli yhdeksän nimeä, mutta mainitsi muutaman muunkin kenties saapuvan paikalle. Mies kuitenkin huomautti, että vain 4– 5 henkilöä jäisi yöksi. 

Minuutteja myöhemmin Fohler tiedotti, että vain kahdeksan vierasta sai olla talossa ja ylimääräisistä vieraista tulisi lisähintaa Airbnb-sääntöjen mukaan, jäisivätpä he yöksi tai eivät. Hän myös muistutti Mackeya siitä, etteivät juhlat olleet sallittuja.

Myöhemmin Fohler viestitti uudelleen ja kehotti Mackeya joko lisäämään vieraat Airbnb-varaukseen välittömästi tai käskemään heitä poistumaan. Majoittaja oli kertomansa mukaan saanut valituksia häiriöistä ja huutamisesta. 20 minuuttia myöhemmin Fohler pyysi Mackeya lopulta poistumaan paikalta sääntöjen rikkomisen vuoksi.

Oikeudelle jättämässään 22-sivuisessa kanteessa Mackey tyrmää Fohlerin väitteet perusteettomina.

Koska Mackeylla ei ollut muuta paikkaa minne mennä, hän soitti Fohlerin numeroon. Numerosta vastasi Fohlerin mies, joka lupasi, että Mackey saattoi jatkaa oleskeluaan majapaikassa. Seuraavana päivänä Fohler viestitti varmistaakseen, että Mackey lähtee seuraavana päivänä ja ohjeisti muun muassa lukitsemaan oven.

Kanteen mukaan Mackey kertoo luulleensa ongelmien olleen sillä kuitattuja ja perustuneen väärinkäsitykseen. Mies jätti kuitenkin vierailustaan negatiivisen arvion Airbnb:n nettisivuille ja pyysi osittaista rahojen palautusta, jota ei hyväksytty. 

Airbnb-emäntä uhkasi lähettää raskauttavan kuvan

Mackeyyn otti myöhemmin yhteyttä Airbnb:n edustaja, joka kertoi, että itsekin Airbnb-majoittajana toimivan Mackeyn tili laitetaan hyllylle tutkimusten ajaksi ja kenties lakkautetaan kokonaan.

Mackey kehotti yritystä hankkimaan turvakameratallenteen, jolta selviäisi hänen mukaansa Fohlerin väitteiden paikkansapitämättömyys.

Muutamaa päivää myöhemmin vuokraemäntä Fohler lähetti Mackeylle viestin, jossa kertoi turvakameratallenteen olevan erityisen kiinnostava kello 3.16 aamuyöstä.

"Välitänkö kuvat ja videot Teresalle [Mackeyn vaimo] vai teetkö sinä sen?" viestissä luki. 

Fohler myös kertoi julkaisevansa videot YouTubessa, sillä ne oli "liian isoja" tekstiviestiin. Viestiin liitetyssä kuvassa Mackey oli yhdessä naisen kanssa Fohlerin Airbnb-kodin luona. Nainen ei ollut hänen vaimonsa. 

Pari päivää myöhemmin Mackey sai Airbnb:ltä 960 dollarin laskun, joka sisälsi sakot ylimääräisistä vieraista, kahden talon säännön rikkomisesta (ei paikallisia vieraita eikä liikaa melua) sekä lisämaksun negatiivisen arvostelunsa moderoinnista. 

Mackey ei suostunut maksumieheksi, ja pian keksitystä sähköpostista lähti raskauttava kuvatodiste hänen vaimolleen. 

"Asianomistajan avioliitto on kärsinyt sen seurauksena", kanteessa todetaan.

Mackey haki apua Airbnb:ltä, joka kuitenkin oli "supermajoittaja" Fohlerin puolella.

Fohler on kieltänyt lähettäneensä kuvaa Mackeyn vaimolle.

Mackey hakee kanteessaan vahingonkorvausta sekä päätöstä, joka estäisi samanlaisen käytöksen muita Airbnb-asiakkaita kohtaan. Airbnb hakee sovitteluratkaisua, Fohler puolestaan on hakenut kanteen hylkäystä.

Katso myös: Monet Airbnb-asunnot näyttävät olevan luvattomia

Monet Airbnb-asunnot näyttävät olevan luvattomia 2:19
Airbnb-majoittamisen kaivataan selkeämpää lainsäädäntöä. Uutisjuttu keväältä 2023.

Lue myös:

    Uusimmat