17-vuotias poika hakeutui hoitoon keuhkokuumeen vuoksi – sairaalassa hänelle tehtiin kiireellinen molempien keuhkojen siirto sähkösavukkeen polttamisen takia: "Hän oli lähellä kuolemaa"

6:56
Katso video: Mitä sähkötupakan haitoista tiedetään?

17-vuotiaalle amerikkalaispojalle jouduttiin tekemään molempien keuhkojen siirto sähkötupakoinnin aiheuttamien laajojen keuhkovaurioiden takia.

Katso yllä oleva video: Mitä sähkötupakan haitoista tiedetään?

Michiganista kotoisin oleva poika hakeutui lääkäriin syyskuun alussa keuhkokuumeen vuoksi. Parin viikon päästä hänet jouduttiin kytkemään sydänkeuhkokoneeseen hapenpuutteen takia.

Tutkimuksissa pojan keuhkovauriot paljastuivat niin laajoiksi, että hänet asetettiin elinsiirtojonon kärkeen. Lokakuussa hänelle tehtiin molempien keuhkojen siirto Henry Fordin sairaalassa.

– Sähkötupakoinnin aiheuttamat keuhkovauriot olivat niin vakavat, että hän oli lähellä kuolemaa, leikkauksen tehnyt kirurgi kertoo sairaalan lausunnossa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Hänellä on edessään tuskallinen kuntoutumisprosessi"

Pojan perhe kertoo olevansa ikuisesti kiitollinen elinluovuttajalle, jonka ansiosta heidän poikansa saa elää.

– Elämämme on muuttunut pysyvästi lyhyessä ajassa.

– Hänellä on edessään pitkä ja tuskallinen kuntoutumisprosessi, kun hän yrittää saada voimansa takaisin ja opetella kävelemään.

Sairaalan mukaan pojan elinsiirto onnistui kuitenkin toivotulla tavalla, ja hänen toipumisennusteensa on hyvä.

Poika pyysi kertomaan operaatiosta varoitukseksi

Poika pyysi sairaalaa julkaisemaan tietoja hänen vammoistaan ja operaatiosta varoittaakseen muita sähkötupakan käyttäjiä.

Sairaalan mukaan kyseessä on ensimmäinen sähkötupakoinnin vuoksi tehty molempien keuhkojen siirto-operaatio.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä ainetta 17-vuotias poika oli käyttänyt sähkösavukkeessaan.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan maassa on vahvistettu jo yli 2000 keuhkovauriotapausta ja 39 kuolemaa, jotka liittyvät sähkötupakan polttamiseen.

Sähkösavuke eli sähkötupakka on akkukäyttöinen laite, jolla höyrystetään laitteen säiliössä olevaa nestettä. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen THL:n mukaan nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. Suomessa myynnissä olevissa nesteissä saa olla vain tupakkamakuja.

Juttua täydennetty 14.11. Lisätty tieto, ettei toistaiseksi ole tiedossa, mitä ainetta poika oli käyttänyt sähkösavukkeessaan. Myös jutun otsikosta vaihdettu "sähkötupakka" muotoon "sähkösavuke".

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja