"Kaverit antoivat kokeilla ja aloin käyttää vahingossa" – nuoret kertovat, miten helposti sähkötupakkaa saa

4:40
Katso video: Nuoria houkutellaan sähkötupakan käyttöön TikTokin temppuvideoilla – näin asiantuntija kommentoi ilmiötä

Sähkötupakan käytöstä on tullut nuorten keskuudessa ilmiö. MTV Uutisten haastattelemat nuoret kertovat saavansa sähkötupakat suurimmaksi osaksi sosiaalisen median kanavasta, Snapchatistä.

Nuorten mukaan sähkötupakan käytöstä eli "vapesta" on tullut ilmiö kuluneen vuoden aikana. Moni käyttää itse ja suurin osa kuulostaa tietävänsä henkilöitä, jotka käyttävät.

– Tiedän, että moni polttaa sähkötupakkaa. Aloitin 13-vuotiaana. Eka sain kaverilta pari hatsia, sitten Snapchatistä näin, että joku myy sellaista, niin sitten ostin, sanoo 14-vuotias poika Helsingistä.

– Tiedän paljon ihmisiä, jotka käyttää vapea. Aloin käyttää tänä vuonna, 14-vuotiaana. Sain ensimmäistä kertaa vapea kavereilta koulussa, 8. luokkalainen tyttö lisää.

– Aloin käyttää vapea 7-8 luokan välisenä kesälomalla. Kaverit antoivat kokeilla ja aloin käyttää vähän "vahingossa", kertoo kolmas 8-luokkalainen.

Nuoret kertovat, että "myyjät" ilmoittavat myynnissä olevista tuotteista Snapchatin MyStoryssä. MyStory -osioon voi laitaa julkaisuja, jotka näkyvät 24 tuntia.

– Snapchatissä ihmiset laittaa niiden MyStoryyn, et nyt on myynnissä vapee. Sit laitan niille viestiä ja käyn ostaa sellaisen. Maksaa noin 20 euroa, jolla saa vapen, jossa on 2 500 hatsia.

Mikä sähkösavuke on?

  • Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi.
  • Voivat olla ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta ne kaikki toimivat samalla periaatteella.
  • Ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa.
  • Perusaineita eli niin kutsuttuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli.
  • Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. EU-maissa myytävissä sähkösavukenesteissä nikotiinia saa olla enintään 20 mg/ml.

Lähde: THL

Sana liikkuu Snapchatissa nopeasti, sillä nuorten kertoman mukaan siellä myös mainostetaan, kuka sähkötupakkaa myy.

Snapchatin lisäksi osa tilaa sähkötupakkaa suoraan netistä.

– Ostan vapea netistä tilaamalla tai Snapchatistä. Voi tilaa pankkikortilla ja se tulee mulle postissa, 8. luokkalainen tyttö lisää.

– Jos ostan Snapissa, niin sovitaan paikka, mistä meen hakee sen. Maksaa jotain 15 euroa.

Osa nuorista kertoo tulleensa huijatuksi

Sähkötupakkaan on saatavilla myös makutiivisteitä, mutta Suomessa saa laillisesti myydä vain maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Nuoret kuitenkin saavat makutiivistettä käsiinsä helposti.

– Vapeissa on eri makuja, yksi nuorista sanoo.

– Minulle on kerran myyty feikin brändin vape. Nykyään aidoissa on QR-koodi, yksi nuorista osasi sanoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja