Tutkimus paljastaa, miksi miesten ei kannattaisi käyttää sähkötupakkaa

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että sähkötupakkaa käyttävät miehet kärsivät yli kaksi kertaa useammin erektiohäiriöistä kuin savuttomat miehet.

Tupakointi aiheuttaa erektiohäiriöitä eikä sähkötupakkaan vaihtaminen näytä mieskunnon kannalta olevan sen parempi ratkaisu. Lääketieteellisessä American Journal of Preventive Medicine -julkaisussa ilmestynyt tutkimus osoittaa, että myös sähkötupakka on yhteydessä potenssiongelmiin.

Reilun 13 000 amerikkalaisen yli 20-vuotiaan miehen otannasta selvisi, että päivittäinen sähkötupakan käyttö on yhteydessä 2,2 kertaa suurempaan erektiohäiriöiden todennäköisyyteen verrattuna koskaan tupakoimattomiin. Kun aineisto rajattiin terveisiin 20–65-vuotiaisiin miehiin, oli sähkötupakointi yhteydessä 2,4 kertaa suurempaan erektiohäiriöiden riskiin.

Yhteys erektiohäiriöiden ja sähkötupakoinnin välillä säilyi, vaikka tutkijat huomioivat muut mahdolliset taustatekijät, kuten iän, sydänterveyden ja painoindeksin.

Sähkötupakka ei ole riskitön

Tutkimuksen yhtenä heikkoutena voi pitää sitä, että tiedot sähkötupakoinnista perustuvat itseraportointiin. Lisäksi tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta sähkötupakoinnin ja erektiohäiriöiden välillä.

Jo entuudestaan kuitenkin tiedetään, että savukkeiden lisäksi erektiohäiriöiden riski koskee myös muita tupakka- ja nikotiinituotteita. Nikotiini, jota sähkötupakatkin usein sisältävät, supistaa verisuonia ja kohottaa verenpainetta, mikä vaikeuttaa peniksen paisuvaiskudoksen toimintaa.

Juttu jatkuu videon alla.

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella joskus erektio-ongelmia? Entä minkä kokoinen on normaali penis? Vastauksen kysymyksiin löydät videolta!

Moni pitää sähkötupakointia perinteistä tupakointia vaarattomampana, sillä laitteiden päästämän höyryn ajatellaan sisältävän vähemmän haitallisia aineita kuin palavan savukkeen. Nyt ilmestyneen tutkimuksen pääkirjoittaja Omar El Shahawy NYU Langone -tutkimussairaalasta muistuttaa Insiderille, ettei sähkötupakointikaan ole riskitöntä.

Syöpäjärjestöt huomauttaa, että sähkösavukkeet sisältävät erilaisia kemikaaleja, joiden pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole vielä tietoa. Tutkimuksissa sähkötupakan käytön on havaittu olevan haitallista keuhkoille, minkä lisäksi on saatu vihiä siitä, että käyttö voisi edesauttaa sydän- ja verisuonitaudeille altistavien muutosten syntymistä elimistössä.

Epäterveelliset elämäntavat lisäävät erektiohäiriöiden riskiä usein nimenomaan heikentyneen verenkierron kautta. Tupakoimattomuuden lisäksi ongelmia voi hoitaa ja ehkäistä pysymällä normaalipainossa, liikkumalla säännöllisesti, käyttämällä alkoholia kohtuullisesti, hillitsemällä stressiä sekä pysyttelemällä erossa laittomista hormoneista ja huumeista.

Kolme vaarallisinta seksiasentoa 0:32
Katso videolta, mitkä seksiasennot ovat ne vaarallisimmat.

Lue myös:

    Uusimmat