Amerikkalaisille Putin on "vaarallinen roisto ja yksinvaltias" – näin Yhdysvalloissa on suhtauduttu huippukokoukseen

3:05
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, millaisena Venäjä näyttäytyy amerikkalaisille.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Genevessä on päättynyt. Tapaaminen on saanut kritiikkiä Yhdysvalloissa republikaanien puolelta, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

–  Mitään erityistä henkilökemiaa ei kaksikolta odoteta. Keskustelu on täällä ollut sitä, että kannattiko tätä tapaamista edes järjestää. Pääosin republikaanien leirissä on arvosteltu Bidenia siitä, että miksi Biden tarjoaa Putinille tällaisen näyttävän tapaamisen maailman näyttämöllä juuri sen jälkeen kun Venäjältä on johdettu kyberhyökkäyksiä Yhdysvaltoihin, Karppinen sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– On täällä myös heitäkin, jotka kokevat että tämä on tärkeä laskelmoitu riski ja on parempi pitää sitä kommunikaatioyhteyttä auki, vaikka erimielisyyksiä olisikin.

Tavalliset amerikkalaiset näkevät maailman kartalla muutakin pelottavaa kuin Venäjän.

– Venäjä ei ole se suurin vihollinen tai suurin uhka. Suurempana vihollisena mielipidekyselyissä pidetään Kiinaa, mutta Venäjä tulee heti sen jälkeen. Se miten amerikkalaiset näkevät presidentti Putinin, niin he pitävät häntä roistona, vaarallisena ja yksinvaltiaana, johon ei voida luottaa.

Venäjän toimista seurataan eniten niitä, jotka koskettavat käytännön elämää Yhdysvalloissa.

– Puhuttamani amerikkalaiset eivät niinkään seuraa Venäjää ja Venäjän tekemisiä. Esimerkiksi Ukrainan käänteistä tai siitä, mitä tapahtui Venäjän oppositiopoliitikko Navalnyille ei niinkään olla perillä. Se mistä he ovat perillä on nimenomaan nämä Venäjältä johdetut kyberhyökkäykset. 

Kyberhyökkäykset ovat saaneet aikaan pelkoa ja ärtymystä.

– Niitä on ollut paljon viime aikoina ja ne ovat koskettaneet nimenomaan tavallisia amerikkalaisia. Oli esimerkiksi hyökkäys öljy-yhtiöön, joka aiheutti paniikkia bensan loppumisesta ja ihmiset alkoivat hamstraamaan. Tämä nosti bensan hintoja. Tällaiset asiat ottavat amerikkalaisia päähän, Karppinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja