Geneven huippukokous päättyi – presidentit puhuivat erikseen lehdistölle, näistä saatiin sovittua

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden olivat ensimmäisessä huipputapaamisessaan Sveitsissä.

Presidenttien neuvottelut Genevessä ovat päättyneet. Televisiokuvissa Bidenin nähtiin poistuvan kokouspaikkana olevasta huvilasta ja nousevan limusiiniinsa.

Biden: En ole Venäjää vastaan

Presidentit ovat jo aiemmin päättäneet pitää omat tiedotustilaisuutensa.

Biden nousi lavalle kahdeksan jälkeen illalla Suomen aikaa.

– Mikään ei korvaa kasvokkain tapaamista, Biden totesi aluksi.

Bidenin mukaan yhteistyön Venäjän kanssa on toimittava.

– Minun agendani ei ole Venäjää vastaan eikä mitään muutakaan maata vastaan.

– Tavoitteenani on taloutemme korjaaminen ja taistelu covid19-pandemiaa vastaan.

– Olen tehnyt sen Putinille selväksi, että emme hyväksy sellaista toimintaa, miten esimerkiksi Navalyita on kohdeltu. Puhuin myös sananvapauden tärkeydestä hänelle.

– Sanoin että joitakin perussääntöjä on oltava. Esimerkiksi vaaleihimme ei voida sekaantua.

"Meillä on resurssit torjua kyberhyökkäyksiä"

Myös kyberhyökkäykset ovat puhuttaneet viime aikoina ja Venäjän on väitetty tehneen niitä Yhdysvaltoja vastaan. Lehdistötilaisuudessa Bidenilta kysyttiin, olivatko kyberhyökkäykset myös keskustelun aiheena presidenttien välisessä tapaamisessa.

– Sanoin että meillä on erittäin merkittävät resurssit torjua kyberhyökkäyksiä. Jos he yrittävät vielä jotakin, me aiomme vastata, Biden sanoi. 

Putin: Suurlähettiläät palaavat asemapaikkoihin

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tiedotustilaisuutensa aiemmin.

Putinin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet, että maiden suurlähettiläät palaavat asemapaikoilleen toistensa pääkaupunkeihin.

Maiden väliset suhteet ovat olleet niin huonot, ettei kumpikaan lähettiläs ole ollut vähään aikaan omalla asemapaikallaan vaan kotimaassa.

Putin ei kertonut paluun ajankohtaa, mutta sanoi, että se on puhtaasti tekninen kysymys.

RIA Novostin mukaan Venäjän puolelta neuvottelupöydässä olivat muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov, Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov, Venäjän Yhdysvaltain suurlähettiläs Anatoly Antonov ja Venäjän armeijan kenraali Valery Gerasimov.

Asiantuntija: Presidenteistä ei tule "kaveruksia"

CNN:n haastattelema asiantuntija Matthew Rojansky Kennan-instituutista sanoo, ettei ole mitään syytä odottaa, että "presidenteistä tulisi kaveruksia".

– Tässä on kyse lähinnä maiden suhteiden vakauttamisesta, Rojansky toteaa.

Bidenin on odotettu nostavan tapaamisessa esille tulearkoja aiheita esimerkiksi kyberturvallisuuteen liittyen. Pöydällä on odottettavasti myös aiemmin esiin tuodut väitteet Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain aiempiin presidentinvaaleihin.

Presidentit kättelivät toisiaan lyhyesti kokouspaikkana toimivan huvilan edustalla Genevessä ennen keskustelujen alkamista.

Ennen kättelyä Sveitsin liittopresidentti Guy Parmelin toivotti Putinin ja Bidenin tervetulleiksi Geneveen, "rauhan kaupunkiin", ja toivoi tapaamiselle menestystä.

Myöhemmin sisällä Biden totesi vieressään istuneelle Putinille uutistoimistojen mukaan, että "on aina parempi tavata kasvotusten".

Putin puolestaan toivoi tapaamisesta menestystä.

Presidentit neuvottelivat aluksi keskenään suppeassa kokoonpanossa, läsnä olivat heidän lisäkseen vain molempien maiden ulkoministerit Antony Blinken ja Sergei Lavrov sekä tulkit. Myöhemmin mukaan liittyi avustajia.

Bidenin on määrä lähteä paluumatkalle Yhdysvaltoihin vielä tänä iltana.

Odotukset eivät ole korkealla

Neuvotteluihin Genevessä ei kohdistunut suuria odotuksia läpimurrosta.

Molemmat presidentit ovat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan.

Kummankaan maan suurlähettiläät eivät ole asemapaikoillaan toistensa pääkaupungeissa.

Putin torjui ennen tapaamista tv-haastattelussa Yhdysvaltain syytökset Venäjän tekemistä kyberhyökkäyksistä tai sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Putin myös kiisti olevansa venäläisten oppositiopoliitikkojen kuolemien takana.

Biden ja Putin tapasivat edellisen kerran vuonna 2011 Moskovassa.

Biden oli tuolloin varapresidentti, Putin muodollisesti Venäjän pääministeri.

Yhdysvaltain ja Venäjän edellinen presidenttitason tapaaminen järjestettiin puolestaan vuonna 2018 Helsingissä, missä Putinin kanssa keskusteli presidentti Donald Trump.

Helsingin yhteisessä lehdistötilaisuudessa Trump myötäili Putinin käsitystä, jonka mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat syyttäneet perusteettomasti Venäjää sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Biden ja Putin tapaavat Genevessä historiallisessa 1700-luvun huvilassa, Villa La Grangessa, jota on tapahtuman alla puunattu entistäkin parempaan edustuskuntoon.

Huvila sijaitsee Geneven suurimmassa puistossa, joka on huippukokouksen alla suljettu täysin yleisöltä kaksi kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.

Turvatoimet ovat muutenkin massiiviset.

Töihin on hälytetty noin 4  000 poliisia ja sotilasta, ja Sveitsin ilmavoimien koneet vartioivat Geneven suljettua ilmatilaa.

Geneveläisille oli puolestaan annettu kehotus jäädä keskiviikkona etätöihin kotiin.

Lähteet: CNN, REUTERS, STT.

Lue myös:

    Uusimmat