Juhliiko USA:n presidentinvaalitulosta Eurooppa vai Venäjä? "On väläytelty, että tämä vuosi olisi Venäjän poliittisen vaikuttamisen huipentuma"

18:02
MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät paneutuivat tänä aamuna siihen, miten USA:n presidentinvaalien tulos vaikuttaa maan ulkomaan suhteisiin.

Yhdysvalloissa äänestetään reilun viikon päästä presidentistä. Henkilövalinnalla on iso merkitys myös maailmanpolitiikkaan.

Donald Trump vai Joe Biden? USA:n seuraavasta presidentistä päättävät yhdysvaltalaiset äänestäjät viikon päästä tiistaina 3.11. 

Sanansa sanottavana on asiasta kuitenkin myös maan rajojen ulkopuolisilla tahoilla.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa viime päivinä muun muassa siitä, että Venäjä pyrkii edelleen vaikuttamaan Trumpin hyväksi tulevissa vaaleissa.

– Tiedusteluviranomaisten julkituloissa on väläytelty sitä, että Venäjä on jatkanut poliittista vaikuttamista ainakin sosiaalisessa mediassa vuoden 2016 vaaleista asti, ja tämä vuosi olisi vaikuttamisen huipentuma, Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen totesi MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjissä tänään.

– Samalla on kuitenkin todettu myös, että tuskinpa varsinainen äänestysprosessi on se, jota hakkeroidaan tai johon yritetään suoranaisesti vaikuttaa.

Trumpilla ja Putinilla synkkaa erikoisella tavalla

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi, että Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin henkilökemiat kohtaavat mielenkiintoisella tavalla.

– Trump on selvästi viehättynyt aidosti Putinin persoonasta, koska hän on autokraatti, vahva mies ja johtaja. Ja Trump haluaa esittää myös itsestään vahvan johtajan kuvaa. 

– Asiat ovat menneet (maiden välillä) kuitenkin aikamoiseen syheröön. Trumpin päätökset siitä, miten Yhdysvallat suhtautuu Venäjään, ovat olleet aika odottamattomia ja äkkivääriä. Suhteissa vallitsee tällä hetkellä epävarmuus.

Himanen toteaa, että Putin pitää Trumpia kuitenkin yhä Bidenia parempana vaihtoehtona Yhdysvaltain tulevaksi presidentiksi.

– Venäjän tärkein tavoite Yhdysvaltain suhteen on epävakauden synnyttäminen. Venäjä haluaa hajottaa Yhdysvaltoja, ja Trump on siihen Bidenia parempi.

Paronen kertoo, että myös yhdysvaltalaisen vastatiedusteluviranomaisen arvion mukaan Trump kelpaa Venäjälle mainiosti. 

– Ehkä siinä on jotain pelaamisen mahdollisuutta Venäjällä. Kiina taas kannattaa establishmentin puolelta tulevaa Joe Bidenia, Paronen toteaa.

Entä jos Biden voittaa vaalit?

Jos Joe Biden voittaa vaalit, moni asia Venäjän ja Yhdysvaltain suhteissa muuttuu, arvioi Himanen.

– Yksi asia, joka on erityisen ajankohtainen, on Start 3 -sopimus, joka umpeutuu helmikuussa. Venäjä teki tarjouksen sen jatkamiseksi vuodella. Yhdysvallat on puolestaan esittänyt monia ennakkoehtoja sopimuksen jatkamiselle ja torjunut Putinin ehdotuksen.

– Se on asia, jonka sopisi jollain tavalla tulevan kuntoon välittömästi siinä tapauksessa, että Biden valitaan, Himanen sanoo.

”Yhdysvallat menettänyt johtoaseman”

Hannu Himanen toteaa, että Yhdysvaltain kansainvälinen asema on heikentynyt Trumpin kaudella hyvin vahvasti.

– Trump vetäytyy eikä halua osallistua täysipainoisesti monenkeskiseen yhteistyöhön esimerkiksi YK:n järjestöissä. Yhdysvallat on menettänyt johtovaltion asemansa, joka on maailmajärjestystä ajatellen erittäin tärkeä.

Euroopassa tehtyjen mielipidemittausten mukaan esimerkiksi Ranskassa suhtautuminen Yhdysvaltoihin on yhtä alhaalla kuin Irakin sodan aikoihin vuonna 2003, Paronen kertoo.

– Toisaalta esimerkiksi Lähi-Idässä Trump on jatkanut yhtäältä Barack Obaman doktriinia olla tuomatta laajoja sotilaallisia osastoja Syyrian kriisistä huolimatta ja toisaalta hiukan tiukempaa linjaa siitä, miten Iraniin suhtaudutaan ydinsulkusopimuksen myötä.

– Eräänlaista kepin ja porkkanan diplomatiaa on nähty vähän ennalta arvaamattomasti, Paronen arvioi.

Maailmanselittäjät pohtivat tänä aamuna paitsi Venäjän ja USA:n tulevaa suhdetta myös Valko-Venäjän tilannetta sekä sitä, miten tälle päivälle kaavailtu yleislakko vaikuttaa presidentti Alexandr Lukašenkan asemaan. Voit katsoa koko keskustelun yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja