Venäjä-asiantuntija Hanna Smith Putinin rähjäämisestä: "Hänen käytöksensä on muuttunut" – näin Suomen on toimittava nykyisessä tilanteessa

Miten Venäjän tuoreita reaktioita pakotteisiin ja aseapuun pitäisi tulkita? 7:40
Miten Venäjän tuoreita reaktioita pakotteisiin ja aseapuun pitäisi tulkita? Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja vastaa Viiden jälkeen -ohjelmassa

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on turhautunut harvinaisen näkyvästi Venäjän sotatoimien huonoon edistymiseen sekä niiden laajaan kansainväliseen vastustukseen. Venäjän tuntija Hanna Smith arvioi Putinin käytöstä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vladimir Putinin käytös herättänyt viime päivinä huomiota. 

Esimerkiksi tiedustelupalvelu CIA:n entisen johtajan John Brennanin mukaan Putin ei ole enää sama kylmäverinen itsensä. Toisten lähteiden mukaan Putin on yhä eristäytyneempi ja käy enää harvoin Kremlissä. 

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith toteaa, että televisioitujen puheiden perusteella Putin on käyttäytynyt huomattavasti aiempaa tunnepitoisemmin.

– Niissä on nähty huomattavasti enemmän sellaista Putinia, jolla ihan oikeasti on tunteita ja paljon paketissa niin sanotusti. Kyllä siinä on tapahtunut aika paljon muutosta, Smith totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Smithin mukaan Putinin muutos kertoo ainakin siitä, että objektiivisuus, puolueettomuus, on kadonnut.

Hanna Smith kuvaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin viestintää ”ketun viestinnäksi”. Mitä se tarkoittaa? Katso ja kuuntele Smithin haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa yllä olevalta videolta.

"Putin on vanhanaikainen mies"

Erään länsidiplomaatin mukaan presidentti on ollut myös puutteellisesti informoitu eikä hänellä välttämättä ole realistista käsitystä asioiden tilasta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Smith sanoo Putinin saavan tietonsa aika pieneltä piiriltä.

– Hän on edelleen hyvin vanhanaikainen mies, joka lukee papereita ja saa tietonsa henkilökohtaisista kontakteista. On jopa spekuloitu sitä, että hän on lähtenyt tutkimaan arkistoja. Se tarkoittaa sitä, että hän on eritäytynyt omaan tietokuplaansa. 

Smithin mukaan Putinin lähipiirissä on tapahtunut merkittäviä muutoksia korona-ajan alusta asti.

– Aikaisemmin on nähty, että hyödyt olla Putinin ja turvallisuuspalvelun kanssa yhteistyössä ovat isommat kuin lähteä sitä vastaan. Nyt ajattelu rupeaa ehkä pikkuhiljaa muuttumaan.

Pitkän ajan kuluessa se voi jopa nakertaa Putinin asemaa.

Miten haavoittuvainen Suomi on hybridihyökkäysten suhteen?

Suomi on Smithin mukaan tehnyt jo paljon asioita Venäjän hybridivaikuttamisen estämiseksi. Jo se, että ymmärretään asioiden yhteys, on kehittynyt.

– Käytännössä voisi tapahtua niin, että tulee sähkökatkos ja informaatiopuolella alkaa levitä juttua, että esimerkiksi Nato-keskustelu on Yhdysvaltain salaliittoteoriaa, sen jälkeen nähdään mahdollisesti jokin mielenosoitus, joka on Nato- ja EU-vastainen, ja kaikki ihmettelevät, miten sähkökatko tähän kokonaisuuteen liittyy. Mutta se onkin yksi lisäkeino asioiden hämärtämisessä; pelotellaan ja saadaan epävarmuutta aikaiseksi. 

Viime aina tällaiset vaikutusyritykset eivät ole Smithin mukaan lisääntyneet. 

– Venäjällä on aika paljon tekemisitä sodan ja siihen liittyvän propagandan kanssa eli hybridiuhkatoiminta on hiukan ehkä muualla laantunut.

"Suomen oltava järki kädessä mutta valmiina puolustautumaan"

Miten sitten Suomessa pidetään pää kylmänä tämän kaiken tiedon keskellä? 

Hanna Smithin mukaan niin kuin aina ennenkin. 

– Me olemme olleet Venäjän naapureita jo pitkään. On tärkeää, että pysytään järki kädessä, mutta valmiina puolustautumaan koska tahansa, Smith päättää.

Lue myös:

    Uusimmat