Putin: Keskustelu Bidenin kanssa oli rakentava, molemmat halusivat ymmärtää toisiaan

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden tapasivat tänään huipputapaamisessa Sveitsissä.

Tapaamisen jälkeen Putin piti lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi, että vaikka Yhdysvalloilla ja Venäjällä on paljon eriäviä näkemyksiä, molemmilta osapuolilta löytyi halua ymmärtää toisiaan. 

– Tapaaminen oli varsin intensiivinen ja rakentava, Putin totesi.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat sopineet kyberturvallisuuteen liittyvien konsultaatioiden aloittamisesta. 

–Suurin osa kyberhyökkäyksistä ei tule Venäjältä. Kyberturvallisuus on äärimmäisen tärkeä Venäjälle ja koko maailmalle ylipäätään, Putin totesi.

Suurlähettiläät palaavat

Putinin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet, että maiden suurlähettiläät palaavat asemapaikoilleen toistensa pääkaupunkeihin.

Maiden väliset suhteet ovat olleet niin huonot, ettei kumpikaan lähettiläs ole ollut vähään aikaan omalla asemapaikallaan vaan kotimaassa.

Putin ei kertonut paluun ajankohtaa, mutta sanoi, että se on puhtaasti tekninen kysymys.

Ukrainan tilanteesta Putin totesi, että Venäjällä on vain yksi velvollisuus Ukrainaa kohtaa, nimittäin Minskin sopimuksen noudattaminen. 

– Jos Ukraina on valmis tähän, toteutamme tämän polun ilman mitään epäilyksiä, Putin sanoi ja antoi ymmärtää, että Ukraina on tässä tilanteessa se, joka jarruttelee rauhan syntymistä.

Putinin mukaan Navalnyi "tiesi rikkovansa lakia"

Lehdistötilaisuudessa Putinilta kysyttiin vangitusta oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyista. Putinin mukaan "tämä henkilö tiesi rikkovansa lakia Venäjällä".

Navalnyi sai helmikuussa kahden ja puolen vuoden vankeustuomion vanhoista kavallussyytteistä, joita pidetään laajasti poliittisina.

Tuomio annettiin pian sen jälkeen, kun Navalnyi oli palannut Venäjälle Saksasta, jossa hän sai hoitoa hermomyrkkyiskuun. Navalnyi syyttää myrkytysyrityksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä.

Venäläinen tuomioistuin päätti viime viikolla, että Navalnyin järjestöt luokitellaan äärijärjestöiksi.

Lue myös:

    Uusimmat