Amerikkalainen Rachel lukittautui kotiinsa kolmeksi viikoksi – sairastui silti koronaan: ”Olen todella peloissani”

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Katso videolta, miten korona leviää ilmassa aivastuksen jälkeen.

Koronavirustaudin riskiryhmään kuuluva nainen yritti suojautua tartunnalta lukittautumalla kotiinsa. Varotoimista huolimatta hän sairastui, kertoo muiden muassa The New York Post.

Pohjois-Carolinassa Charlotten kaupungissa asuva Rachel Brummert kertoo saaneensa koronatartunnan, vaikka hän oli pysynyt sisätiloissa kotonaan kolmen viikon ajan. Autoimmuunisairaudesta kärsivä Rachel sanoo lähteneensä kotoaan viimeksi maaliskuun puolivälissä käydäkseen apteekissa. Kotioloissa hän on pitänyt etäisyyttä mieheensä, ja pariskunta on elänyt eri huoneissa.

Huolimatta tiukasta eristäytymisestä Rachel sairastui koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Tartuttajaksi epäillään naista, joka jätti ruokakassin Rachelin ulko-ovelle. Ruokalähetyksen tuoneella naisella on myöhemmin todettu koronatartunta. Rachelin mukaan hän ei ollut suorassa kontaktissa naiseen, mutta nappasi pussin ulko-ovelta ilman suojahanskoja.

Korona voi levitä ilman tai pintojen välityksellä

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartunta, kun virusta kantava henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos verkkosivuillaan

Yhdysvaltalaistutkijoiden löydösten mukaan koronavirus voi selvitä elossa erilaisilla pinnoilla muutamasta tunnista muutamaan päivään. Pintojen osuutta viruksen levittämisessä ei kuitenkaan pidetä merkittävänä eikä pintojen tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ole toistaiseksi havaittu.

Koronavirus voi myös levitä ilman välityksellä. Suomalaistutkijat havaitsivat, että hengitysteistä lähtöisin olevat pienet saastuneet hiukkaset jäävät leijailemaan ilmaan ja leviävät ilmavirtojen mukana useiden minuuttien ajan.

”Olen todella peloissani”

Yhdysvaltalainen Rachel sai covid-19-diagnoosin 9. huhtikuuta. Hän luonnehtii sairautta paljon flunssaa pahemmaksi hirviöksi. Rachel kertoo olevansa kipeämpi kuin ikinä. Samalla häntä pelottaa enemmän kuin koskaan ennen. 

– Olen todella peloissani, Rachel sanoo medioiden mukaan. 

Mirror kertoo, että Rachel on kärsinyt yskästä, kuumeesta, hajuaistin puutteesta, väsymyksestä, päänsärystä ja hengitysongelmista. Nainen toivoo, ettei hänen kuntonsa romahda, sillä uutiset hengityskoneisiin kytketyistä vakavasti sairaista potilaista ovat järkyttäneet häntä syvästi.

Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen seurauksena enemmän ihmisiä kuin missään muussa maassa. Maassa on todettu huhtikuun 14. päivään mennessä yli 581 000 koronatartuntaa ja yli 23 500 koronakuolemaa.

Lue myös:

    Uusimmat