Amerikkalainen poliisiupseeri neuvoo Suomen poliisia

Newyorkilainen poliisikapteeni James F. Albrecht luottaa, että ns. nollatoleranssi tehoaa rikollisuuteen. Vuonna 1995 New Yorkissa aloitettu tehokampanja on saanut aikaan suuria muutoksia metropolialueella.

Albrecht on parhaillaan neljän kuukauden stipendimatkalla Suomessa. Hän on puhunut nollatoleranssista viime aikoina Poliisiammattikorkeakoulussa Espoossa ja Poliisikoulussa Tampereella.

Viikonvaihteessa Albrecht partioi siviilivarusteissa ja ilman poliisioikeuksia Tampereen yössä. Varsinaisen poliisityön tekivät vanhemmat konstaapelit Juha Hyttinen ja Martti Hildén. Nollatoleranssi tarkoittaa sitä, että poliisi puuttuu kaikkiin rikkeisiin. Pieniäkään tekosia ei katsota sormien läpi. Suomessa tätä ideaa käytetään jo esimerkiksi Lahdessa.

New Yorkissa "zero tolerance" nauttii pormestari Rudolph W. Giulianin ja osavaltion kuvernöörin George E. Patakin erityistä tukea. Albrechtin mukaan menetelmä on ollut tehokas. Monet jättikaupungin osat ovat siistiytyneet. Liike-elämä ja turismi ovat palanneet monille pahamaineisille alueillekin.

New Yorkissa nollatoleranssi kohdistuu ennen muuta huumeisiin. Huumeet aiheuttavat puolestaan paljon muita vakavia rikoksia. Albrectin mukaan pidätykset ovat lisääntyneet yli neljänneksellä. Poliisin määrärahatkin ovat kasvaneet, mutta eivät merkittävästi. Joka tapauksessa kaupunki on hyötynyt lisääntyneinä verotuloina.

Huumerikosten ennakkoehkäisyä

Albrect suosittelee nollatoleranssin soveltamista myös Suomessa. Täällä katuväkivalta on paljon vähäisempää kuin Yhdysvaltain suurkaupungeissa.

Suomessa rikollisuus kytkeytyy useimmiten alkoholiin. Alkoholin ja huumeiden väärinkäytön ehkäisyllä voidaan torjua muuta vakavampaa rikollisuutta.

Vaikka mittasuhteet Suomen kaupunkien ja New Yorkin välillä ovat valtaisat, Albrecht sanoo löytäneensä täältä oppia viemiseksi. Hänen mukaansa Suomen poliisin tietokonejärjestelmät ja matkapuhelimet ovat modernimpia amerikkalaiset. Ainakaan New Yorkin poliisilla ei ole yhtä hyvää tekniikkaa. Poliisin ja sosiaaliviranomaisten yhteistyö on myös uutta amerikkalaisesta näkökulmasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat